Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Uitvoering gebiedsbeleid vergt actiever provinciaal grondbeleid

25 augustus 2005

Een actiever provinciaal grondbeleid komt de realisatie van provinciale doelen inhet gebiedsgericht beleid ten goede. De Provincie levert voor regionale partnersmeerwaarde als zij in gemeentegrensoverstijgende projecten ook risicodragendparticipeert. Dat ook kan het realisatieproces versnellen. Dat blijkt uit eenevaluatie van het grondbeleid van de Provincie Limburg sinds medio 2001. Deevaluatie 'Grond voor overweging' komt voort uit de bestuurlijke ambitie omdaadkrachtiger met de uitvoering van provinciaal beleid aan de slag te kunnen gaan.Grondbeleid biedt daar kansen voor.

Ook krijgt de Provincie meer mogelijkheden voor een actiever grondbeleid doornationale ontwikkelingen, zoals de groei naar ontwikkelingsplanologie, de NotaRuimte, de herziening van de Wet op de ruimtelijke ordening en deGrondexploitatiewet.

Belangrijke conclusies uit de evaluatie zijn:

  • De realisatie van de provinciale doelen in de gebiedsgerichte projecten kanversterkt worden door een actief grondbeleid. Gezien de (landelijke) ontwikkelingenop het vlak van de ruimtelijke ordening is dit ook een voor de hand liggenderolopvatting, waarin de Provincie complementair handelt ten opzichte van gemeentenen niet op de stoel van de gemeenten gaat zitten.
  • Steeds meer wordt gevraagd dat de Provincie ook actief in de uitvoering participeert.
  • De Provincie levert voor regionale partners een meerwaarde als zij ingemeentegrensoverstijgende projecten risicodragend participeert. Dat kan hetrealisatieproces versnellen.
  • De Provincie heeft in projecten nu maar beperkt zeggenschap over de ingebrachtegelden. In projecten wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de sturingsmogelijkheiddie de inbreng van eigen grond met zich meebrengt.
  • Het gewenste strategische en anticiperende verwerven komt (nog) niet op gang.
  • Het voor de grondverwerving ingestelde voorfinancieringfonds blijkt in de praktijkmet te beperkende voorwaarden ingesteld. Met name de termijn van terugbetalingbinnen twee jaar is bij aankoop door de Provincie niet reëel.
Om actief grondbeleid binnen de totale uitvoeringsorganisatie van de provincieLimburg effectief tot zijn recht te kunnen laten komen, lijkt het noodzakelijk deverantwoordelijkheden en bevoegdheden voor een gecoördineerde aankoop, beheer enverkoop van grond in een provinciaal ontwikkelbedrijf te gaan onderbrengen. Gedeputeerde Staten vragen de Staten om de conclusies en aanbevelingen uit deevaluatie over te nemen door aan GS opdracht te geven om de condities voor eenactiever grondbeleid en de daarbij passende organisatievorm in een vervolg nader uitte werken. Hierbij moeten ook de mogelijkheden om het voorfinancieringfonds beter inte kunnen zetten meegenomen worden. Er is behoefte om tussen de overheden in Limburg(gemeenten, Dienst Landelijk Gebied, Domeinen, Rijkswaterstaat, Waterschappen) totverdergaande afstemming van het grondbeleid te komen, mogelijk leidend tot eenLimburgse grondbank.