Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Kabinet stemt in met voorstel Grondexploitatiewet

26 augustus 2005

Het kabinet wil vooraf duidelijkheid over de verdeling van kosten bij deontwikkeling van bouwlocaties. Dat blijkt uit de nieuwe Grondexploitatiewet, waarmeede ministerraad op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, RuimtelijkeOrdening en Milieubeheer heeft ingestemd. De wet regelt de verdeling van de kostenen opbrengsten bij de ontwikkeling van een bouwlocatie door projectontwikkelaars.Het wetsvoorstel wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het kabinet wil snel een einde maken aan de onzekerheid over de soorten kosten diegemeenten wel en niet in rekening kunnen brengen bij het ontwikkelen vanbouwlocaties. Op lijst staan onder meer de kosten genoemd voor het bouwrijp makenvan de grond, de aanleg van rioleringen, nieuwe straten, water en groen. Met deintroductie van de zogenoemde kostensoortenlijst kunnen gemeenten enprojectontwikkelaars in een vroeg stadium hierover al afspraken maken. Het nieuweinstrument in het wetsvoorstel zal voor een belangrijk deel de huidige regelingvervangen, de zogenoemde baatbelasting, waarbij veel langer onzekerheid bestaat overde hoogte van het kostenverhaal. Het initiatief voor de kostensoortenlijst is in2001 genomen door de VNG en Neprom. In overleg met deze partijen heeft ministerDekker de lijst nader uitgewerkt en vastgesteld.

Met de nieuwe Grondexploitatiewet wil het kabinet er ook voor zorgen dat gemeenteneen goede regie kunnen voeren op het woningbouwprogramma. Ze krijgen daarvoor hetrecht om in het bestemmingsplan verschillende categorieën woningen voor debouwlocatie vastleggen, te weten sociale woningbouw en vrije kavels voor particulieropdrachtwerkgeverschap. Verder is er meer ruimte voor privaatrechtelijke afsprakenmet projectontwikkelaars.

Voor projectontwikkelaars geeft de nieuwe Grondexploitatiewet ook duidelijkheid overde grenzen aan gemeentelijke bevoegdheid. Daarnaast is er de zekerheid dat andereparticuliere eigenaren zich niet meer kunnen onttrekken aan 'kostenverhaal' enandere eisen.

Voor bewoners biedt het wetsvoorstel meer kans op een vrije kavel, meer kans opsociale woningbouw en een betere inrichting van de openbare ruimte.