Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Voorlopige resultaten onderzoek kastanjeziekte

14 september 2005- De voorlopige resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de bloedingsziekte onder de paardekastanjebomen wijzen uit naar een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringae. Minister Veermanvan Landbouw, Natuuren Voedselkwaliteit heeft begin april275 duizend eurobeschikbaar gesteld voor onderzoek naar de oorzaak van de bloedingsziekte.

Het gehele onderzoek staat onder verantwoordelijkheid van de werkgroep Aesculaap. In deze werkgroep, onder coördinatie van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, werkt een aantal partijen samen:het Ingenieursbureau Amsterdam, de Plantenziektenkundige Dienst van het Ministerie van LNV, het onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR,het Centraal Bureau voor Schimmelcultures en betrokken gemeenten. Eind oktober levert de werkgroepAesculaap naar verwachting de rapportage van het onderzoek

Het zoeken naar de oorzaak van de bloedingsziekte blijkt complex en tijdrovend te zijn. Na uitvoerige testen binnen dit bestaande project konden vermoedens in de richting van de gevreesde Phytophthora, als directe oorzaak van deze ziekte nietworden bevestigd. De aanwijzingen gaan nu uit naar een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringaeals mogelijke veroorzaker. Bacteriën van het geslacht Pseudomonas kunnen optreden als ziekteverwekker bij verschillendegewassen, afhankelijk van de groeiomstandigheden. Vervolgonderzoek is nodig om uit te wijzen hoe de bacterie zich verspreidt en langs welke route, welke andere factoren de aantasting beïnvloeden en hoe de ziekte het best beheerst en bestreden kanworden.
De bloedingsziekte heeft als symptomen dat er donkere vochtige plekken ontstaan op de stam, die steeds groter worden. Daarna scheurt de bast. Sommige bomen gaan binnen 2 à 3 maandendood.

De resultaten van de inventarisatie zijn te vinden op de website www.kastanjeziekte.wur.nl.