Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Erg goed jaar voor zeldzame vlinder

26 september 2005

Hoewel veel vlindersoorten het onverminderd slecht deden, was 2005 een bijzonder goed jaarvoor het donker pimpernelblauwtje. Deze zeldzame vlinder verdween rond 1970 uit Nederland,maar werd in 1990 weer uitgezet in Noord-Brabant, waar hij nog steeds voorkomt. In hetRoerdal is deze Europees beschermde soort na een lange afwezigheid in 2001 weer gevonden.

Zeer zeldzaam
Het donker pimpernelblauwtje is in heel Europa zeer zeldzaam geworden. Binnen Nederlandkwam dit blauwtje in de zeventiger jaren alleen nog in het Roerdal vlak bij Herkenboschvoor, maar ook die populatie is verdwenen. In 1990 is de vlinder in het Natuurreservaat'De Moerputten' bij 's-Hertogenbosch weer uitgezet. Hij heeft zich weer in het gebiedweten te vestigen. De verspreiding is echter nog steeds zeer beperkt en liep de laatstejaren zelfs weer sterk terug. Tot verrassing van velen is het donker pimpernelblauwtje in2001 weer in het Roerdal teruggevonden, het gevolg van een kolonisatie vanuit de laatstekleine populatie in het Duitse deel van dit rivierdal.

Kritische soort
De rupsen hebben als voedselplant de grote pimpernel, een plant die voornamelijk inwegbermen en slootkanten voorkomt. Het donker pimpernelblauwtje heeft een bijzonderelevenswijze omdat de rupsen ook afhankelijk zijn van een bepaalde mierensoort, de gewonesteekmier. Deze nemen rupsen, nadat ze enige tijd hebben gegeten van de grote pimpernel,mee naar het mierennest waar ze de hele winter verblijven. De rupsen eten dan zelfs vanhet broed van de mier. In ruil scheidt de rups een zoete stof af waar de steekmier zichmee voedt.

Goed jaar
Uit onderzoek van De Vlinderstichting in het Roerdal in 2005 bleek dat het aantal vlindersis verdubbeld vergeleken met het jaar ervoor. Er is in opdracht van de Provincie Limburgeen beschermingsplan voor de vlinder opgesteld en de beheerders in het gebied, zoalsgemeenten, natuurbeheerders en agrariërs, hebben hun medewerking toegezegd om deleefomstandigheden voor het donker pimpernelblauwtje te verbeteren. De komende jaren zalmoeten blijken of 2005 een uitzonderlijk jaar was voor de vlinder of dat deze zich echtin het Roerdal uitbreidt.