Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Start projecten Hart van de Heuvelrug

27 september 2005

Op 27 september hebben J.H. Ekkers, gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling provincieUtrecht en de burgemeesters J.J.L.M. Janssen van Soest en R.G. Boekhoven van Zeist eenovereenkomst getekend over deelprojecten van Hart van de Heuvelrug. Dit vond plaats inJessurunkamp in het bijzijn van B. Staal, commissaris van de Koningin Provincie Utrecht.Het gaat in totaal om zes locaties die van functie wisselen. Vier veranderen vanbebouwing (rode functie) in natuur (groene functie) en twee van groen in rood. Hetministerie van VROM betitelt Hart van de Heuvelrug als top innovatief project op hetgebied van ontwikkelingsplanologie.

Zeventien betrokken partijen waaronder de provincie Utrecht, de gemeenten Soest en Zeist,ministeries en maatschappelijke organisaties willen ruimte creëren vooraantrekkelijk wonen en werken en tegelijkertijd de sterke kant van het gebied, de natuur,verstevigen. Een van de innovatieve aspecten van Hart van de Heuvelrug is dat de uitruilvan projecten budgettair neutraal geschiedt: inkomsten voortvloeiend uit bebouwing gaangrotendeels naar natuur en recreatie.

Het terrein van de voormalige Kodakfabriek maakt plaats voor nieuwe natuur. Op de plek inSoesterberg waar tot voor kort opstijgende straaljagers wonen onmogelijk maakten,verschijnen nu woningen. Bij Soest ontstaat een ecologische verbindingszone in een gebiedwaar tot voor kort hoge hekken defensiegeheimen beschermden. Projecten die onder declusterovereenkomst Soest vallen zijn: het ecoduct over de Amersfoortsestraat,ontwikkeling industrieterrein Richelleweg, woningbouw Apollo Noord, natuurontwikkelingSoesterveen, Jessurunkamp en het Kodakterrein.