Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Eén hectare woningen levert elf hectare groen/blauw op

28 september 2005

In het Groene Hart is het met een uitgekiendeinvesteringsstrategie mogelijk om zowel de natuur te versterken, als kleinschaligewoningbouw te realiseren. Dat is het antwoord van het Nationaal Groenfonds en BouwfondsMAB Ontwikkeling op de recente nota's van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en van de drieGroene Hart provincies. Uit de haalbaarheidsstudie die Bouwfonds en Groenfonds uitgevoerdhebben, blijkt dat realisatie van 1 hectare woningbouw de duurzame realisatie van 11hectare natuurontwikkeling mogelijk maakt, waaronder natte natuur.

Bouwfonds MAB Ontwikkeling en het Nationaal Groenfonds hebben gezamenlijk opdracht gegevenaan ruimtelijk-economisch adviesbureau ECORYS, om een haalbaarheidsonderzoek uit tevoeren. Met dit haalbaarheidsonderzoek willen beide partijen de integraleinvesteringsstrategie voor het Groene Hart een forse impuls geven.

Met 100 projecten van circa 50 woningen elk kunnen zo'n 5.000 woningen gerealiseerdworden. Hiermee is een potentiële opbrengst uit de grondexploitatie denkbaar van 200miljoen euro. Met deze 200 miljoen euro kan vervolgens circa 5.000 hectare aan groene enblauwe natuur worden gerealiseerd. Onder realisatie wordt verstaan; de aankoop,herinrichting en afkoop van 10 jaar beheer. Fondsvorming bij het Nationaal Groenfondswaarborgt dat de investeringen in het landschap ook daadwerkelijk worden verricht.

Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten van Bouwfonds MAB Ontwikkeling: 'Door dezeintegrale gebiedsontwikkeling neemt de belevingswaarde van het Groene Hart toe. Weversterken de functie van water en groen waardoor de combinatie van natuur en recreatiein het Groene Hart een nieuwe impuls krijgt. Door te voorzien in de vraag naar woningen,kunnen de gemeenten in het Groene Hart hun burgers woningen bieden waar nu een tekort aanbestaat. Morgen kunnen we met deze aanpak beginnen en een einde maken aan al dietheoretische verhalen en visies waarmee het hele Groene Hart gevuld kan worden.Voorwaarden zijn: sturen op een grondexploitatie die veel geld oplevert, alle verdiendegelden investeren in groen en blauw en profiteren van de huidige gunstigemarktomstandigheden.'

Volgens Roelof Balk, directeur van het Nationaal Groenfonds, is de integrale ontwikkelingvan rood en groen noodzakelijk om te voorkomen dat het Groene Hart verder dichtslibt.'Goedkeuring van rode investeringen moet gekoppeld worden aan harde commitments voorgroen en blauw. Fondsvorming bestendigt dat financieel. Dat is de enige manier om dekwaliteit van het landschap hoog te houden. Het kabinet heeft de regie eigenlijk allosgelaten, dus provincies en gemeenten moeten hiermee echt aan de bak.'

Over het Nationaal Groenfonds
Het Nationaal Groenfonds financiert projecten voor natuur, bos en landschap en geeftfinancieel advies over natuurprojecten voor zowel overheden, particulieren alsparticuliere organisaties. Het Nationaal Groenfonds beoogt het overheidsgeld dat voornatuuruitbreiding beschikbaar is beter te benutten ('meer groen voor hetzelfde geld') enwaar mogelijk nieuwe financieringsbronnen aan te boren.

Over Bouwfonds MAB Ontwikkeling
Bouwfonds MAB Ontwikkeling, een onderneming van Bouwfonds Property Development (BPD), ismet ruim 500 medewerkers vanuit 12 kantoren actief in Nederland. De vijf regiokantorenrichten zich op de ontwikkeling van woongebieden. Vanuit de vestiging in Den Haag wordengrootschalige, multifunctionele projecten en commercieel vastgoed ter hand genomen. BPDis verder actief in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Tsjechië, Slowakijeen Denemarken. BPD verkocht in Europa in 2004 circa 10.000 woningen en nam ongeveer260.000 m2 commercieel vastgoed in aanbouw.