Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer in 2006 beperkt open

12 oktober 2005- Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN)in 2006beperkt open. Het aantal aanvragen voor 2005 was, net als in de jarenervoor, groot en overschrijdt de geplande groei. Alle aanvragen in 2005 zijn toegekend. Dit heeft echter geleid tot forse overschrijdingen van het budget. Hierdoor wordt de regeling in 2006 slechts beperkt opengesteld.

De regeling wordt in 2006 slechts beperkt opengesteld voor drie categorieën: ten eerste vindt de minister continuïteit in het agrarisch natuurbeheer van belang. Daarom wil hij dat de huidige deelnemers, van wie de beschikking afloopt ditjaar, in de gelegenheid worden gesteld om opnieuw deel te nemen aan de SAN. De tweede categorie waarvoor de SAN wordt opengesteld, betreft de kwaliteitsverbetering van het huidige weidevogelbeheer. Dit betekent bijvoorbeeld, dat een bestaande beschikkingvoor nestbescherming tussentijds omgezet mag worden in een beschikking voor een beheerpakket met uitgestelde maaidatum, of aangevuld kan worden met vluchtheuvels.
Ten derde geldt de openstelling voor de SAN-ganzenpakketten. Hiermee voldoet deminister aan internationale verplichtingen.

Deze maatregelen leiden tot grotere ecologische effectiviteit. Zij zijn belangrijk voor het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van natuurgebieden in Nederland.