Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Veerman stelt saneringsregeling IJsselmeer opnieuw open

2 december 2005- Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)stelt in het voorjaar van 2006de saneringsregeling IJsselmeervisserij nogmaals open. Dit schrijft Veerman vandaag in een briefaan de Tweede Kamer.De subsidieregeling capaciteitsvermindering IJsselmeervisserij 2005heeft goede resultaten opgeleverd wat betreft reductie van de totale visserij-inspanning en de meestschadelijke vormen van visserij, maar de doelstelling om de visserij-inspanning met 50%te verminderen is niet gehaald.

De saneringsregeling werd opengesteld van 19 septembertot 31 oktober 2005.Het subsidieplafond bedroeg 6.865.00 euro.Er zijn 13aanvragenvoor definitieve beëindiging en 17 aanvragenvoor een vermindering van de visserij in behandeling. De visserij-inspanning wordt hiermee teruggebracht met ongeveer 38%.Van demeest schadelijke vistuigen (schietfuik, grote fuik en staand net) wordt respectievelijk 42%, 7% en 14% uit de visserij genomen. Het totaal aantal vergunninghouders wordt teruggebracht van 85 naar 72.Van de beschikbarefondsen resteert ongeveer 3.093.000 euro.Veerman zal bekijken of de recente voorstellen van de Europese Commissieover het herstel van het bestand van de Europese aal aanleiding zijn om deregeling aan te passen.

De huidige vermindering van de beroepsvisserij kan er toe leiden dat stroperij en illegale visserij toenemen. Veerman neemt zich daarom voor om zich extra in te spannen op het gebied van controle en handhaving door het instellen van eenvisstroperijopsporingsteam 'IJsselmeer', vergelijkbaar met de teams die al actief zijn in de Friese wateren, het rivierengebied en op de Oosterschelde. Dit team, waarbinnen medewerkers van de AIDen politiedienstensamenwerken, zal gedurende drie jaaractief zijn op het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren.

Zie ook de brief aan de Tweede Kamer 'IJsselmeervisserij'op de LNV-website