Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Bewoners Randstad tegen bouwen in open ruimte

9 november 2005

Maar liefst 81 procent van de inwonersvan de Randstad vindt dat er binnen de bestaande steden en dorpengebouwd moet worden om het open landschap van het Groene Hart tebehouden. Ook als dit meer geld kost dan bouwen in het groen. Dat blijktuit een onderzoek van TNS-NIPO, in opdracht van Milieudefensie, onderzowel de inwoners van het Groene Hart als omliggende steden.

Het herstructureren van oude bedrijventerreinen en creatief bouwen vanwoningen binnen de afgesproken verstedelijkingsgrenzen is weliswaarduurder, maar het verdient de voorkeur boven het bouwen van nieuwebedrijventerreinen, woonwijken en wegen in het groen. Dat vindt 81procent van door TNS-NIPO ondervraagde inwoners van de Randstad. Tevensblijkt dat slechts 13 procent ruimte wil voor zogenaamde 'landgoederen'in het Groene Hart. Deze moeten volgens bestuurders plek bieden aantopmensen uit het internationale bedrijfsleven om zo de internationaleconcurrentiepositie van de Randstad als vestigingsplaats te versterken.

De uitslag van het onderzoek is gefaxt naar minister Veerman,kabinetsverantwoordelijke voor het Groene Hart en gedeputeerden Van derSar (Zuid-Holland), Poelmann (Noord-Holland) en Lokker (Utrecht) .Milieudefensie roept hen op deze heldere boodschap vanmiddag mee tenemen in de bespreking van het 'Concept Ontwikkelingsprogramma GroeneHart' dat door de provinciebestuurders is opgesteld.

Milieudefensie vreest dat dit programma de ontwikkeling van de afgelopenveertig jaar, waarin gemeenten in het Groene Hart gestaag doorbouwden inhet groen, verder zal aanjagen. Hierdoor zal volgens een recente studievan het Ruimtelijk Planbureau ('Het gedeelde land van de Randstad') hetGroene Hart verder verstedelijken en uiteenvallen. (Zie bijgevoegdekaartje waarin het RPD de trends van de afgelopen decennia heeftdoorgetrokken naar 2030)

'Het 'Concept Ontwikkelingsprogramma Groene Hart' stelt geen grenzen,'aldus Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap bijMilieudefensie. 'De provincies willen bouwplannen van gemeenten welafstemmen, maar niet afremmen.' Zo sluiten de provincies zichbijvoorbeeld aan bij de plannen voor de Oude Rijnzone waarin mooiepolders worden opgeofferd aan vele nieuwe bedrijventerreinen. Ook wijzenze een nieuwe weg (A6-A9 verbinding) door het kwetsbare groengebiedtussen Amsterdam, Bussum en het IJmeer niet af.

Milieudefensie roept minister Veerman op om de drie provincies hunhuiswerk opnieuw te laten maken. De provincies moeten hun streekplannenserieus nemen en de gemeenten niet steeds weer de gelegenheid biedenbuiten de afgesproken grenzen te bouwen. Alleen dan kan het Groene Hartals uniek groengebied temidden van de drukke Randstad worden behouden.