Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Brussel akkoord met vaccinatieplan voor dierentuinen

11 november 2005- Vandaag is het plan van aanpak om AI-gevoelige dieren(dieren die gevoelig zijn voor vogelgriep) te vaccineren in Dierentuinen door Brussel akkoord bevonden. Dierentuinen kunnen binnenkort beginnen met vaccineren. Op 20 oktoberheeft de Europese Commissietoestemming gegeven voor het preventief vaccineren van dierentuindieren tegen vogelgriep. De Europese Commissiestelde hierbij devoorwaarde dat een vaccinatieprogramma moest worden overlegd. Het vaccinatieprogramma is in overleg met de dierentuinorganisaties geschreven. Dit vaccinatieplan is vandaag goedgekeurd.

De Europese commissie heeft overigens aangegeven dat vaccinatie slechts een van de mogelijke maatregelen is die dierentuinen moeten nemen. Dit betekent dat dierentuinen in de hoog risico gebieden, buiten de bebouwde kom, de AI-gevoelige dierenmoeten worden afgeschermd, of worden gevaccineerd. Hiermee komen de dierentuinen, los van de mogelijkheid tot vaccinatie, te vallen onder het regime dat ook geldt voor de hobbydierhouders.
Dierentuinen buiten de hoog-risicogebieden en/of binnen de bebouwde kom zijn niet verplicht hun dieren af te schermen, zij mogen ze echter wel vaccineren.