Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Veerman verheugd met steun voor Nationale Landschappen

15 november 2005- Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verheugd met de steun van de Raad voor Landelijk Gebied (RLG) in het advies over de Nationale Landschappen. Dat schrijft hij vandaag in zijn reactie op een advies van de RLGaan de Tweede Kamer,mede namens minister Dekkervan Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De Nationale Landschappen zijn twintig uniekelandschappen en vormen een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. In deze gebieden vormt de kwaliteit van het landschap meer dan elders het uitgangspunt bij ontwikkelingen. Veerman en Dekker nemen de belangrijkste aanbevelingen over uit het rapport'Nationale Landschappen: vaste koers en lange adem'. Ook roepen zij provincies op hetzelfde te doen.

De bewindslieden vroegen de RLG advies over het bereiken van de beleidsdoelen voor de Nationale Landschappen. De RLGvestigt de aandacht op de rol van de provincies. Voldoende financiering en duidelijke communicatie zijnandere belangrijke punten.

Rol provincies
De provincies vervullen de regierol bij de Nationale Landschappen. Minister Veermanis blij met het vertrouwen dat de RLGin hen stelt. De RLGuit de hartenkreet dat de gebieden niet 'op slot'mogen om het landschap te behouden. Dit wordt volledig onderschreven door Veerman. Het motto van het Rijkop ditgebied is: 'behoud door ontwikkeling'.

Duidelijke communicatie
De RLG onderschrijft het belang van duidelijke communicatie over de Nationale Landschappen. Rijk en provincies spelen elk hun eigen rol en hebben hierover afspraken gemaakt. Het Rijk onderzoekt momenteel demogelijkheden voor 'branding' van het merk Nationale Landschappen bij een breed publiek.

Voldoende financiering
Er is dertig miljoen euro beschikbaar voor de periode 2005-2007als co-financieringvoor de Nationale Landschappen. Het Rijk gaat daarmee uit van eenverdubbeling van dat bedrag door provincies en derden. Dit is vooralsnog aanzienlijk minder dan de 225 miljoendie de RLGbecijfert. Het Rijkstreeft naar een duurzameen structurele financiering voor de Nationale Landschappen. Om de uiteindelijke financiering te bepalen zullen de provincies eerst de ambities moeten vaststellen in integrale uitvoeringsprogramma's.

Zie voor meer informatie op www.minlnv.nl: