Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Steden en het rijk maken afspraken over groen in en om de stad

1 februari 2005

Het Rijk en de 31 grote steden zetten 'groen' hoger op debestuurlijke agenda. Op woensdag 1 februari is een intentieverklaring die de samenwerkingtussen het Rijk en de steden regelt, ondertekend. Minister Veerman van Landbouw,Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) en Minister Dekker van Volkshuisvesting, RuimtelijkOrdening, Milieubeheer (VROM) ondertekenden de verklaring met de voorzitter van de G27-steden,burgemeester Meijer van Zwolle, en wethouder Van Kleef uit Utrecht namens de G4-steden.Minister Pechtold van Grote Stedenbeleid ondersteunt deze intentieverklaring.Minister Veerman bevordert de samenwerking met een impuls van ongeveer 4 miljoen eurovoor Groen in en om de Stad. Het is de bedoeling dat 2,5 miljoen euro wordt ingezet op eenmanier die vergelijkbaar is met 'Onze buurt aan Zet', waarbij burgerinitiatieven snel beloondworden. 1 Miljoen euro wordt gereserveerd voor werkateliers over 'stad en groen' voor deprovincies en 200.000 euro voor een betere verspreiding van kennis en ervaring over 'stad engroen-initiatieven'. Van de steden verwacht het Rijk ongeveer een bijdrage van 2 miljoeneuro.

'Groen' draagt bij aan krachtige steden met een aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Instedelijke agglomeraties spelen veel maatschappelijke vraagstukken die voortdurend in deschijnwerpers staan. In de oplossingen daarvoor speelt groen vaak een belangrijke rol. Om hetgroen te effectief benutten ondertekenden steden en het Rijk een intentieverklaring waarmee zegezamenlijk het groen hoger op de bestuurlijke agenda proberen te krijgen. Dit gebeurde tijdensde bestuurdersconferentie 'Steden en Rijk: groene partners' in Utrecht, waarbij meer dan 60bestuurders en beleidsmakers aanwezig waren en de verklaring ondersteunden.De grote steden (de G4- en G27-steden) en het Rijk komen met de ondertekening van deintentieverklaring onder andere het volgende overeen:

Verbreding van groen

Grote steden en het Rijk zien groen als een essentieel en integraal onderdeel van eengezond en prettig woon-, werk-, en leefmilieu. Groen wordt gekoppeld aan thema's alsgezondheid, sport en bewegen, recreatie en jeugd.Grote steden en het Rijk gaan met maatschappelijke organisaties concrete voorstellenformuleren voor de verbreding van groen naar andere maatschappelijke vraagstukken.Grote steden en het Rijk bevorderen projecten die concreet vorm geven aan bovenstaandeambities. Het Rijk gaat daartoe innovatieve processen actief ondersteunen, het Rijk ensteden wisselen goede voorbeelden uit en delen kennis met elkaar op dit gebied.Grote steden en het Rijk streven naar een extra financiële impuls voor groen.SamenwerkingHet Rijk benadrukt de trekkende rol van steden in het grotestedenbeleid. De steden zijnverantwoordelijk voor de wijze waarop zij de vooraf afgesproken resultaten opverschillende terreinen willen bereiken.De grote steden respecteren de trekkende rol van de provincies als het gaat om hetInvesteringsbudget Landelijk Gebied.Tijdens de conferentie overhandigde minister Veerman de publicatie 'Vijf jaar GIOS' (Groen in enom de Stad) aan burgemeester Meijer van Zwolle. Deze publicatie is tot stand gekomen naaraanleiding van de samenwerking van de afgelopen jaren tussen de steden en het Rijk. In depublicatie worden de tussentijdse resultaten en successen weergegeven.