Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Handleiding bestemmingsplannen: meer focus op ruimtelijke kwaliteit

28 februari 2006

De nieuwe Handleiding bestemmingsplannen biedt gemeenten meer mogelijkhedeneigen keuzes te maken bij ruimtelijke plannen. Ook richt de handleiding zichniet enkel op het voorkomen van ongewenste situaties, maar tevens op hetstimuleren van ruimtelijke kwaliteit. Nieuw is ook dat de handleiding geldtvoor zowel landelijk gebied als stedelijk gebied. Gedeputeerde Staten van deprovincie Utrecht stellen de nieuwe Handleiding bestemmingsplannen vast op28 februari 2006.

Het Streekplan en de nieuwe Handleiding bestemmingsplannen vormen samen hetkader voor de beoordeling van gemeentelijke ruimtelijke plannen. Hetstreekplan is het algemene toetsingskader, de handleiding is een nadereuitwerking en verfijning daarvan. De handleiding biedt ten opzichte van devorige versie veel meer algemene richtlijnen en legt veel minder zakenconcreet vast. De provincie richt zich meer op het totaalbeeld waarbij degemeente de ruimte krijgt om goed onderbouwd, eigen ruimtelijk beleid teformuleren. Een gemeente kan daarmee ook afwijken van door de provincievastgelegde maximale inhouds- en oppervlaktematen. Bij deze nieuwe werkwijzepast ook dat de provincie meer vooraf betrokken is en waar mogelijkbijstuurt en veel minder in de traditionele rol van toetser achteraf.

Er is aandacht voor zorgvuldig en intensief ruimtegebruik, demobiliteitstoets, de ecologische- en de cultuurhistorische hoofdstructuur.Ook is er nog steeds veel aandacht voor nevenfuncties en vervolgfuncties opagrarische bouwpercelen, zoals de 'ruimte voor ruimteregeling' en deregeling voor functiewijziging. Door meer te sturen op basis vankwalitatieve criteria zoals cultuurhistorie, landschap en natuur is er meerruimte voor eigen gemeentebeleid en maatwerk. Een gemeente kan bijvoorbeeldop basis van een landschappelijke analyse, eigen beleid opnemen overmaatvoering van woningen en bijgebouwen.

De Handleiding bestemmingsplannen is vanaf week 10 te downloaden van deprovinciale website.