Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Aanleg acht faunapassages provincie Utrecht

28 februari 2006

De provincie Utrecht gaat in de zomer acht faunapassages aanleggen voorkleine zoogdieren. Op die manier kunnen deze dieren zich veilig in hetgebied verplaatsen, zonder doodgereden te worden. De passages komen in degemeenten De Bilt, Nieuwegein en Houten en op de Utrechtse Heuvelrug, tenzuiden van Langbroek. Zij maken deel uit van een stelsel van samenhangendefaunapassages dat er ook op langere termijn voor moet zorgen dat de diversediersoorten in Utrecht behouden blijven. De negatieve effecten van wegen opde natuur wordt daarmee voor een deel ondervangen.

Bedreigde dassen
De acht faunapassages zijn bedoeld voor kleine zoogdieren zoals das, wezelen bunzing, maar ook de ringslang maakt er soms gebruik van. De provincielegt ze aan om de passeerbaarheid van wegen voor deze dieren in het wild teverbeteren. Het gaat daarbij om plaatsen waar veel dieren de weg overstekenof waar het om bijzondere soorten gaat die dreigen uit te sterven, zoals dedas en de ringslang.Een faunapassage is een buis onder de weg door of een looprichel onder eenbrug door.

Netwerk voor dieren
De provincie en andere partijen zoals rijk, gemeenten, gebiedsorganisatieszoals de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei en waterschappen leggenjaarlijks faunapassages aan bij wegen en bruggen. Zorgvuldige afstemmingzorgt ervoor dat de passages goed op elkaar aansluiten en in het verlengdevan de passages zijn ecologische verbindingszones gerealiseerd of invoorbereiding.De verbindingszones bestaan uit natuuroevers langs watergangen ofhoutsingels en houtwallen.Op deze wijze ontstaat er een heel netwerk van verbindingen tussennatuurgebieden.De negatieve effecten van wegen op de natuur wordt daarmee voor een deelondervangen.

Uitvoering
De acht faunapassages die in de zomer van 2006 worden aangelegd, bestaan uitmetalen buizen die onder de weg worden doorgeperst. Bij bruggen gaat het ombrede looprichels onder de bruggen door. Het verkeer zal weinig of geen hinder ondervinden van de aanleg. De buizenkomen in de wegberm uit die op die plaatsen gedeeltelijk zal worden verlaagden voorzien van rasters. Deze rasters zorgen ervoor dat de dieren naar debuizen worden geleid en niet gelijkvloers de weg oversteken.De geraamde kosten voor aanleg bedragen ruim 170 duizend euro.

Vervolg
Het is de taak van de wegbeheerders om de faunapassages regelmatig schoon temaken.Na enige tijd zal onderzoek worden gedaan naar het gebruik van de achtpassages.Door voldoende vooronderzoek en een goede locatiekeuze verwacht de provinciedat de acht faunapassages regelmatig gebruikt zullen worden.Ook in de komende jaren zal de provincie regelmatig faunapassages aanleggenvoor kleine zoogdieren. Streven is om er in 2015 ongeveer zestiggerealiseerd te hebben.

Het overzichtskaartje