Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Wageningen moet zich wapenen tegen risicos commercialisering wetenschap

16 maart 2006

De commercialisering van de wetenschap brengt risicos mee voor de betrouw-baarheid, toegankelijkheid, innovatiekracht en diversiteit van het onderzoek.Deze risicos doen zich voor aan alle universiteiten, ook die van Wageningen.Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen zelfmoeten maatregelen nemen om deze risicos te beperken. Dat stelt de Stuur-groep Technology Assessment in een advies dat donderdagmiddag wordt over-handigd aan Directeur-Generaal A. Oostra van het ministerie van LNV en aanrector magnificus M. Kropff van Wageningen Universiteit.

Wereldwijd wordt steeds meer onderzoek op universiteiten en andere publieke onderzoeksin-stellingen gefinancierd door het bedrijfsleven, met name in de levenswetenschappen. Dat kanleiden tot een eenzijdige onderzoeksagenda, waarbij publieke en lange termijn belangen in deknel komen. Opdrachtgevers proberen niet zelden invloed uit te oefenen op de conclusies enop wat wel en niet wordt gepubliceerd. Niet of selectief publiceren is een aantasting van hetklassieke systeem van peer review en daarmee van de kwaliteit van het onderzoek. Maar ookpublicatie in wetenschappelijke tijdschriften is niet altijd meer een garantie voor kwaliteit:medische toptijdschriften klagen dat zij steeds meer moeite krijgen om referees (beoordelaarsvan artikelen) te vinden die geen zakelijk belang bij het onderwerp hebben. Er zijn zelfs Ame-rikaanse zorgverzekeraars die onderzoekers inhuren om wetenschappelijk artikelen te scree-nen op verborgen negatieve informatie. De wetenschap dreigt door deze ontwikkelingen haarbelangrijkste kapitaal verspelen: haar geloofwaardigheid. De Koninklijke Academie van We-tenschappen (KNAW) heeft hierover vorig najaar een waarschuwend advies uitgebracht aande minister van Onderwijs. De Stuurgroep TA brengt nu een aanvullend advies uit aan minis-ter Veerman van LNV en aan Wageningen UR.

De stuurgroep pleit niet voor het terugdringen van het contractonderzoek, want dat is nietmeer weg te denken en heeft ook voordelen. Wel bepleit zij krachtig flankerend beleid om derisicos te beperken. De stuurgroep geeft hiervoor 18 adviezen aan minister Veerman en 9 aanWageningen UR. Eerste advies aan de minister is te onderzoeken in hoeverre op onderzoeks-velden nog sprake is van voldoende diversiteit in termen van soorten opdrachtgevers, korteversus lange termijn vraagstukken en private versus publieke belangen. Daarnaast zou LNVeen code voor goede opdrachtgeverspraktijk moeten opstellen, waarbij kan worden aangeslo-ten bij de recente ieonafhankelijkheidsverklaringl