Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Actieplan voor versterken Overijsselse natuur

7april 2006

Het vervroegen van de grondverwerving, het stimuleren van particuliernatuurbeheer en de integrale aanpak in de gebieden zodat de natuur metandere doelen gerealiseerd wordt, zijn een paar van de negentien acties dieervoor moeten zorgen dat de aankoop en inrichting van de ProvincialeEcologische Hoofdstructuur in 2018 volledig is afgerond. Gedeputeerde Staten hebben het actieplan EHS deze week vastgesteld.Landelijk komt de realisatie van de EHS niet uit de verf en ook opprovinciaal grondgebied blijkt dat bij voortzetting van het huidige beleiden de middelen die hiervoor beschikbaar zijn de EHS niet in 2018gerealiseerd kan worden. Dit bleek uit het evaluatieonderzoek 'Natuurlijkeregie' dat Provinciale Staten eind 2005 hebben laten uitvoeren naar devorderingen rond de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur. Vervroegingvan de grondverwerving en een versterking van de regie van de provincie ophet proces zijn enkele aanbevelingen uit het onderzoeksrapport om de doelentoch te halen.

De aanbevelingen zijn verwerkt in het actieplan. Dit plan richt zich op:

Kwantiteit: Het concreet aanwijzen van de EHS gebieden enverbindingszones en het vastleggen van de natuurdoelen innatuurgebiedsplannen. Deelname: Functiewijziging van landbouwgrond naar natuurgebied dooraankoop van gronden of particulier natuurbeheer. Inrichting: Inrichting van de EHS gebieden om de natuurkwaliteit teontwikkelen. Kwaliteit: Duurzaam beheer en aanvullend omgevingsbeleid.

Naast de EUR 887.000,-- per jaar die de provincie heeft gereserveerd om deEcologische Hoofdstructuur te ontwikkelen, stellen Gedeputeerde Staten aanProvinciale Staten voor nog eens EUR 300.000,-- per jaar extra uit tetrekken voor grondverwerving. "Hierdoor kan de grondverwerving in 2015gereed zijn in plaats van in 2018", aldus gedeputeerde Piet Jansen,verantwoordelijk voor het landelijk gebied en water in Overijssel. "Met hetactieplan geven we een flinke impuls aan de realisatie van onze doelen voorde natuur in deze prachtige provincie. Daarbij proberen we zo veel mogelijktot win-win situaties te komen, bijvoorbeeld als het gaat om de combinatiemet landbouw of water. Of we de doelen halen is mede afhankelijk van deonderhandelingen die we nu met het Rijk voeren. Zij moeten ook voldoendegeld beschikbaar stellen. Eind dit jaar weten we of dat lukt. Het is nietmijn bedoeling om extra geld beschikbaar te stellen als het Rijk dit ookniet doet. Dan wordt, wat GS betreft, de EHS later gerealiseerd."

In Overijssel ligt binnen de Ecologische Hoofdstructuur ongeveer 42.000hectare aan natuurterreinen. In 2018 moet dit met ruim 22.000 hectare zijngegroeid. De groei bestaat uit nieuwe natuur (17.571 hectare) en robuusteverbindingen (4.850 hectare). Om die natuurgebieden ligt nog ruim 14.000hectare landbouwgrond waar via beheersovereenkomsten natuur wordt ontwikkelddoor agrariërs, de zogenaamde beheersgebieden.De Ecologische Hoofdstructuuris eensamenhangend netwerk van natuurgebieden en landbouwgebieden met veelnatuurwaarden, zoals kruidenrijk grasland, graanakkers of gebieden metwater, oevers, houtsingels, bossen, heidevelden en struweel. De ontwikkelingvan deze gebieden en de koppeling van de gebieden door ecologische enrobuuste verbindingen zijn belangrijk voor de uitwisseling van flora enfauna tussen natuurgebieden in Overijssel en daarbuiten. De EHS is echterook belangrijk voor de inwoners van de provincie. Zij kunnen hier recreërenen genieten van rust, ruimte, natuur. De Ecologische hoofdstructuur inOverijssel sluit aan bij die in de rest van Nederland. Nederland is op haarbeurt weer een onderdeel van het Europese net van natuurgebieden.