Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Nationaal landschap Noordoost-Twente geen glazen stolp

22 sept 2006

In Twente hebben gemeenten, provincie en waterschap samen bedacht hoe ze hetnationaal landschap Noordoost-Twente vitaal en gezond kunnen houden. Nietdichttimmeren, luidt het credo van hun ontwikkelperspectief, maarinitiatieven van onderaf ondersteunen. Gedeputeerde Piet Jansen licht toe.

U hebt samen met 4 gemeenten, waterschap en provincie eenontwikkelingsperspectief voor Noordoost Twente geschreven. Dat geeftduidelijk aan dat over het landschap geen glazen stolp gezet mag worden. Watbetekent dat in de praktijk?
Wij denken dat veel ontwikkelingen mogelijk zijn zonder dat het landschapdaaronder te lijden heeft. Alleen grootschalige ontwikkelingen zijn taboe,maar dat stond ook al in het streekplan. Voor het Nationaal Landschap hebbenwe geen extra regels opgesteld. Ook uitbreiding van lokalebedrijventerreinen en boerenbedrijven is mogelijk. We hebben daarvoor welcreatieve oplossingen nodig. Het maken van coupures in de houtwallenbijvoorbeeld, waardoor agrarische percelen aan elkaar verbonden wordenterwijl de houtwal blijft staan.

Welk soort projecten wilt u starten in kader van het Nationaal Landschap ,aan welk soort veranderingen denkt u?
In de eerste plaats projecten die de gebiedskwaliteiten versterken. InNoordoost Twente zijn dat het kleinschalige groene landschap, de beken enbronnen, en de afwisseling van oude en nieuwe landbouwontginningen. Landbouwspeelt een belangrijke rol; die is nodig om het nationaal landschap levendigen vitaal te houden. We willen de verkaveling van bedrijven verbeteren. Eenkavelruilcoördinator gaat de versnippering van percelen aanpakken, zodat ergezonde agrarische bedrijven bestaan in het nationaal landschap. Verder willen we landschapselementen onderhouden, en cultuurhistorischeelementen (kleine als kapelletjes en grote als landgoederen) herstellen. Enwe denken dat er kansen liggen voor recreatie, wat ook weer bijdraagt aanhet vitaal houden van het gebied.

Waar komen de projecten vandaan en wie gaan ze uitvoeren?
De meeste projecten komen nu van bewoners, ondernemers en organisaties uithet gebied zelf. Iedereen die een band heeft met het gebied kanprojectvoorstellen bij ons indienen. We zijn ook actief aan het werven. Viade media wijzen we mensen erop dat we op zoek zijn naar projecten die in hetontwikkelingsperspectief passen. In juli hebben we dat voor het eerst gedaan, en toen zijn er 60 voorstelleningediend. Ze variëren van het instellen van toeristische routes tot hetondersteunen van biologische landbouw, en van het inventariseren vankarakteristieke bomen tot het landschappelijk inpassen van bedrijfsgebouwen.

Het merendeel van die voorstellen is heel goed uit te voeren. We strevenernaar dat degene die het projectvoorstel indient, ook het project uitvoert.Wij bieden daarbij ondersteuning. Niet alleen financieel, maar ook met het'gebiedsteam'. Dat is een soort aanjaagteam dat organisatorischeondersteuning biedt.

Hoe zit het met de financiering van de plannen?
De projectpartners financieren het grootste gedeelte, naar verwachtinggemiddeld zo'n 75%. Gelukkig krijgen we ook geld van het Rijk, maar vooralde provincie levert een substantiële bijdrage. Bovendien vragen we deinitiatiefnemer van het voorstel ook om een eigen bijdrage. Die bijdragewordt groter naarmate hij of zij er zelf beter van wordt. Een ondernemer die meer klanten gaat trekken moet meer bijdragen dan eendorpsraad die een project voor het algemeen belang voorstelt. Dat betekentook dat alle initiatiefnemers welkom zijn, ook een grote projectontwikkelaarkan in het nationaal landschap aan de slag. Alleen zal zijn eigen bijdragedan naar verhouding groot zijn.

Hoe worden burgers en andere belanghebbenden in het gebied bij deze plannenbetrokken?
Burgerparticipatie is een belangrijk element in het ontwikkelperspectief.Leefbaarheid en vitaliteit wordt bepaald door de mensen die het gebiedgebruiken en bewonen. Daarom zijn we zo laagdrempelig mogelijk bij hetverzamelen van projectvoorstellen. We hebben bewust geen kant-en-klareprogramma's geschreven die we uit gaan voeren, we willen zo veel mogelijkingediende voorstellen oppakken. Dat betekent ook dat we de mogelijkheid om voorstellen in te dienen heelactief onder de aandacht brengen. Via kranten en televisie, maar ook doorvrijwilligersorganisaties te benaderen, omdat we denken dat daar veelactieve mensen rondlopen. En we denken erover om ook een groep burgers telaten meedenken over de uitvoering van de projecten en de verdeling van hetgeld.

bron: ruimteforum