Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Rijksnatuurmeester moet Nederlandse natuur redden

10 oktober 2006

Stichting Natuur en Milieu roept de Tweede Kamer op om eenRijksnatuurmeester in te stellen. Deze moet ervoor waken dat de EcologischeHoofdstructuur (EHS), volgens Natuur en Milieu niets meer of minder dan deNederlandse Ark van Noach, op tijd klaar is.

Het op 5 oktober 2006 verschenen rapport van de Rekenkamer maakt duidelijkdat het met de uitvoering van de EHS niet goed gaat. Er zijn nog veel teweinig gebieden aangekocht en de gebieden die wel aangekochte zijn worden teveel vervuild door de intensieve veehouderij of bedreigd met ongewenstebebouwing. De natuur krijgt de komende jaren ook nog eens extra klappen doorde klimaatverandering.

Daarom zal het rijk volgens Natuur en Milieu moeten ingrijpen door snellergebieden aan te kopen, erop toe te zien dat die gebieden goed met elkaarworden verbonden, veebedrijven weg te houden uit natuurgebieden en geenbebouwing meer toe te staan. 'We kunnen ons geen vertraging veroorloven',stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. 'Natuur isgeen luxe. Natuur is noodzaak. Daarom is het hoogste tijd voor eenrijksnatuurmeester die de voortgang bewaakt en zonodig keuzes afdwingt. Detijd van vrijwilligheid in het natuurbeleid is voorbij.'