Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


Wet Ammoniak en Veehouderij op de valreep aangenomen

2 nov 2006

De Wet Ammoniak en Veehouderij is op de valreep door de Tweede Kameraangenomen. De wet is tot stand gekomen op basis van voorstellen van het IPO. Dezewet biedt nu het wettelijk kader voor het uitwerken en vaststellen van deWav-kaarten door de provincies.

Het initiatief van het IPO begin 2004, voor het opstellen van de proefkaarten voorde wet Ammoniak en Veehouderij, betekende een doorbraak. De patstelling tussennatuur en intensieve veehouderij werd hierdoor doorbroken. Na de presentatie van deproefkaart in april 2004 door gedeputeerde Lokker aan de Tweede Kamer is dit doorhet ministerie van VROM en het ministerie van LNV uitgewerkt tot een wetsvoorstel.

In de laatste stemming van de Tweede Kamer is de Wet Ammoniak en Veehouderijaangenomen. De wet is slechts op twee onderdelen geamendeerd. Het amendement vander Vlies regelt nog een aantal losse eindjes rond de convenantgebieden die stammenuit de Interimwet Ammoniak en Veehouderij. Het amendement van kamerleden Koopmansen van der Vlies beperkt de mogelijkheden om natuurgebieden kleiner dan 50 hectarealleen op grond van hun onderlinge samenhang aan te wijzen tot beschermd gebied.

Zodra de Wet Ammoniak en Veehouderij ook door de Eerste Kamer is aangenomen kunnende provincies aan de slag met de formele procedures om de Ammoniakkaarten vast testellen.