Natuurnet uw kennismakelaar 

 
 
      


SBIR budget beschikbaar voor Natuurvriendelijk werken

7 dec 2006

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) doet injanuari 2007 een oproep aan ondernemers, met name uit het MKB, op omvoorstellen in te dienen voor innovatieve werkwijzen, producten en dienstenwaarmee schade aan de natuur bij het ondernemen en andere activiteiten in deopen ruimte geminimaliseerd wordt.
Op het niveau van de (ontwikkeling van) materialen, technieken, machines enwerkwijzen valt op het gebied van het beperken van schade aan de natuur nogveel winst te behalen. Het betreft niet alleen het verminderen van directeschade aan de natuur maar ook indirecte kwaliteitsverbetering bijvoorbeelddoor minder uitstoot van schadelijke stoffen of geluidsoverlast.Alle voorstelen die betrekking hebben op de ontwikkeling en toepassing vannieuwe innovatieve natuurvriendelijke technieken en werkwijzen kunneningediend worden. Denk hierbij aan nieuwe technieken en werkwijzen voor:

  • Infrastructurele werken/bouwwerkzaamheden, zowel op land als water.
  • Waterbeheer, bijvoorbeeld visgeleiding
  • Het beheer van natuurlijke bronnen (visvangst, natuurbeheer, bosbouw,recreatie).
  • (Grond)watergebruik- en onttrekking.
  • Land- en tuinbouw.

Het ministerie van LNV daagt u uit als ondernemer uit via het Small BusinessInnovation Research (SBIR) programma een bijdrage te leveren aan deoplossing van maatschappelijke vraagstukken in de vorm van nieuwe productenen/of processen. SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar dehaalbaarheid, 2. onderzoek- en ontwikkeling en 3. commercialisatie, waarvanfase 1 en 2 ondersteund kunnen worden door de overheid. Meer informatie, ookover de selectiecriteria, vindt u in de handleiding SBIRhttp://www.senternovem.nl/SBIR/Publicaties/SBIR_Handleiding.aspDe volledige oproep voor deze tender wordt begin januari 2007 op de websitegeplaatst.

Indienen voorstellen en meer informatie
Van 8 januari tot en met 16 februari 2007 kunt u uw voorstellen indienen bijSenterNovem. SenterNovem, afdeling IOP&TTI, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag,tel. (070) 3 73 53 19.

In de middag op 18 januari is er een informatiebijeenkomst in Utrecht. Ukunt zich hier aanmelden.

Natuurvriendelijke werken
Het behoud van natuur staat zowel nationaal als internationaal hoog op deagenda. Tegelijk is ook een sterke stimulans nodig om het tij te keren: nogaltijd neemt wereldwijd de soortenrijkdom af en verdwijnt in rap temponatuur. Veel schade aan de natuur bij specifieke ingrepen en activiteiten inde open ruimte, zoals bouwwerkzaamheden, infrastructurele werken,grondstoffenwinning, baggeren, visserij, landbouw, recreatie enwaterhuishouding is te voorkomen. Meer informatie over het beleid op hetgebied van biodiversiteit en natuurbeheer vindt u op www.minlnv.nl

SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw,Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie, Verkeer en Waterstaat, OnderwijsCultuur en Wetenschappen, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu,Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via het Small Business InnovationResearch Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en hetondernemerschap in het MKB voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingenvoor maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt het MKB gestimuleerd nieuweproducten en diensten te ontwikkelen