NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Eerste land Marker Wadden komt boven

11 mei 2016

Op woensdag 11 mei 2016 is het eerste stukje eiland van de Marker Wadden boven water gekomen. Er is daarmee een belangrijke stap gezet in de aanleg van een nieuwe eilandengroep om de natuur in het Markermeer te herstellen. De Marker Wadden worden een thuis voor planten en dieren, maar ook een plek waar natuurliefhebbers genieten van de rust en weidsheid van het Markermeer.

Hoe bouw je een natuureiland?
In opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat is Boskalis sinds begin mei 2016 24 uur per dag bezig met het opspuiten van het 1e eiland van de Marker Wadden. Het werkschip de Edax transporteert slib, klei en zand via een lange leiding naar de plek van het eerste eiland. Daar rijpt het materiaal en klinkt het in. Dit proces wordt een aantal keren herhaald om een stevige basis te creëren. De basis van het eerste eiland wordt in de loop van dit jaar afgerond en in 2018 is het ingericht voor bezoekers.

Eiland voor natuur en mensen
De 1e fase van de Marker Wadden ligt op een afstand van ongeveer 4 kilometer vanaf de Houtribdijk, de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Op het eerste eiland ontstaat straks een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die rijk zijn aan waterplanten, vissen en vogels. De Marker Wadden dragen bij aan het verbeteren van het ecologisch systeem van het Markermeer doordat er meer natuurlijke oevers komen. Ook wordt lokaal het slibprobleem aangepakt zodat zones met helder water ontstaan. Dit zorgt voor een gezond evenwicht waar dieren en planten in het Markermeer zich goed kunnen ontwikkelen. De Marker Wadden geven ook een impuls aan de recreatiemogelijkheden. Zo komt er een haven en een zandstrand voor bezoekers.

Samenwerking
Het project Marker Wadden wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij (vanuit het Droomfonds) hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep. Hiervan wordt het eerste eiland aangelegd.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet