NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

'Europees landbouwbeleid moet op de schop'

22 maart 2016

Honderd toonaangevende milieu-, gezondheids- en sociale organisaties doen een beroep op de Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker om een grondige evaluatie te starten van de voedselproductie en consumptie in Europa. Directe aanleiding is het ‘Forum voor de Toekomst van de landbouw’ dat vandaag in Brussel start.

Volgens Natuurmonumenten is het tijd om het om de discussie te openen over de vraag hoe voedsel in Europa geproduceerd moet worden. De oproep aan de EU-voorzitter is om te evalueren of het zogenaamde gemeenschappelijk landbouwbeleid 'fit-for-purpose' is. Per jaar wordt 53 miljard euro in het Europese landbouwsysteem gepompt. Natuurmonumenten wil dat goed wordt onderzocht of deze subsidiering echt positief rendement oplevert voor boer, burger, natuur en leefomgeving.

We hebben behoefte aan een landbouwbeleid dat de burgers van de EU een gezonde bodem, water, lucht, biodiversiteit en, natuurlijk, voedsel geeft. De landbouwers moeten worden beloond voor deze werkzaamheden, niet voor activiteiten die schadelijk zijn voor hun gezondheid, dat van de burger en consument en onze natuur.

Ook voor Nederland is een landbouwbeleid met positief rendement relevant. Juist in Nederland kennen we volop uitdagingen op het raakvlak tussen landbouw en natuur. Zo wordt er vanmiddag in de Tweede Kamer gesproken over het bestrijdingsmiddel Glyfosaat, fosfaat en weidegang van koeien. Morgen wordt er in de Tweede Kamer bovendien gedebatteerd over de natuur in Nederland en de invloed van intensieve landbouw.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet