NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Extra paraatheid rondom reekalfjes

5 juni 2016

Het reekalfjes reddingsteam van Utrechts Landschap komt in mei en juni weer in actie. Jaarlijks sterven veel reekalfjes wanneer graslanden gemaaid worden met grote machines. De reegeit legt haar jongen het liefst goed verscholen tussen het hoge gras. Wanneer de graslanden van Utrechts Landschap of de velden van aangrenzende boeren gemaaid worden, zijn de kleine reekalfjes onzichtbaar en prooi voor de machines. Dit gebeurd veel in de maand juni. 

Om te voorkomen dat reekalfjes sterven heeft Utrechts Landschap een team samengesteld dat voor het maaien het veld doorzoekt naar reekalfjes. Zodra aangrenzende boeren gaan maaien, wordt het reddingsteam ingelicht zodat de jonge reekalfjes op tijd het veld uitgehaald kunnen worden.
Het reekalfjes reddingsteam bestaat uit terreinmedewerkers en vrijwilligers van Utrechts Landschap. Hierbij werken wij nauw samen met boeren die graslanden van Utrechts Landschap pachten en enkele boeren uit de omgeving.

Hoe gaat het reddingsteam te werk? Vlak voordat er gemaaid wordt, loopt het team in een rechte lijn door het veld. De reekalfjes worden nauwkeurig aan de bosrand gelegd zodat de moeder haar kleine weer terug kan vinden. Een erg secuur werkje, waarbij het reekalfje niet met blote handen aangeraakt mag worden. Als de geur van het jong niet meer herkend wordt kan de moeder het jong afstoten. Een andere werkwijze is het plaatsen van stokken met zakken in het veld om de moeder ree en haar jongen af te schrikken. Het plaatsen van een kooitje over het reekalfje moet er voor zorgen dat machines daaromheen maaien.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet