NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Gezocht: het groenste idee van Overijssel

20 nov 2015

Het mag veel groener, blijkt uit het belevingsonderzoek onder Overijsselaars naar de natuur. Daarom start Overijssel het initiatief ‘Groen, Groener, Groenst’. Inwoners kunnen ideeën inzenden om de steden en dorpen hier groener te maken om zo een betere leefomgeving voor kinderen te bieden. Ideeën kunnen tot 7 januari 2016 geplaatst worden op www.jijenoverijssel.nl/groen. Inwoners bepalen zelf welk idee uitgevoerd gaat worden. Het democratisch gekozen idee krijgt van de Provincie Overijssel een bedrag van 15.000 euro om het plan uit te voeren in het voorjaar van 2016.

Hester Maij, gedeputeerde cultuur, landbouw en natuur van Overijssel: “ik vind het erg belangrijk dat kinderen actief kunnen zijn in de natuur en dat die natuur dicht bij huis of school is. Vandaar dat Overijssel met ‘Groen, Groener, Groenst’ investeert in een idee dat inwoners zelf willen realiseren. Want zij weten beter dan wie dan ook hoe hun eigen straat of wijk groener kan worden.”

Het online platform JIJ&Overijssel maakt het inwoners makkelijk om eigen ideeën en initiatieven te starten. Sinds de nieuwe lancering, eind vorig jaar, stroomde het platform vol met wilde plannen, daadwerkelijke initiatieven en goede ideeën. Van historische wandelroutes tot plannen om het openbaar vervoer in afgelegen gebieden mogelijk te laten zijn.

Nieuwe vormen van democratie
Een team van specialisten en deskundigen buigt zich over de kwaliteit, haalbaarheid en mogelijkheden van de inzendingen. De voor- en nadelen worden door het team in kaart gebracht en gepresenteerd op 28 januari 2016 in de Statenzaal van het Provinciehuis in Zwolle. Aan zo’n honderd willekeurig geselecteerde inwoners van Overijssel worden de beste ideeën toegelicht. Zij hebben dan alle informatie en kunnen een goede afweging maken wat hen het beste idee lijkt om de natuur en meer groen voor kinderen in de steden van Overijssel terug te laten komen. Dat idee wordt uitgevoerd.

Inwoners bedenken, overwegen en beslissen. De overheid faciliteert. De Provincie Overijssel start hiermee een experimenteel traject om nieuwe vormen van democratie te ontdekken die deze in een geheel nieuw daglicht zet. Wat begon met het participatieplatform JIJ&Overijssel waar inwoners aan het woord komen en ideeën kunnen indienen, wordt nu de stap gezet naar actief meedenken en meebeslissen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet