NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Heringerichte Limburgse groeves voorbeeld in Europa

24 juni 2015

In Brussel is de vorige week de slotconferentie gehouden over de resultaten van het zogeheten RESTORE-project, waarin een groot aantal zand-, klei- en mergelgroeves met € 3,8 miljoen uit Brussel voor de natuur zijn ingericht. Ook Limburgse projecten worden dan belicht zoals de Grensmaas tussen Maastricht en Maasbracht, de Sibelco-groeve in Heerlen, de ENCI-groeve in Maastricht en de groeve Curfs in Valkenburg.

Innovatieve herinrichting
Limburgs gedeputeerde Hans Teunissen woonde de conferentie bij. “Met dit project hebben we niet alleen de aandacht gevestigd op de innovatieve herinrichting van groeves in Limburg, maar ook bijna een half miljoen aan Europees geld binnengehaald," zegt de gedeputeerde. Zo werd via dit project in de Limburgse groeves voor € 910.000,- geïnvesteerd. Onder meer een bedrag van € 550.000,- in de Enci-groeve (trap en uitzichtplatform) en € 320.000,- voor bescherming van planten en dieren in verschillende kleine groeves in Zuid-Limburg.

Zeven partnerorganisaties
RESTORE is een project van zeven partnerorganisaties in geheel Noordwest-Europa. Ze werkten samen een plan uit voor landschapsherstel op terreinen waar eerder zand, klei of kalksteen is gewonnen. Die kunnen zodanig heringericht worden dat de biodiversiteit, de lokale bevolking en de regionale economie er baat bij hebben. Het project is via een Europees fonds gefinancierd. Het gaat om in totaal € 3,8 miljoen, waarvan ongeveer een half miljoen euro in Limburgse groeves is verwerkt.

Manifest
Ook werd er een manifest gepresenteerd met de aanbeveling dat de beste praktijkvoorbeelden de norm worden. Tevens werd er een kaart met studies en goede praktijken gepresenteerd. De kaart en meer informatie is te zien op de website www.restorequarries.eu.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet