NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Herstelt de merel zich?

27 jan 2019

Sinds 2016 is de merel in steeds minder tuinen te zien. Dat vertelde stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland vanochtend in de uitzending van BNN/Vara’s Vroege Vogels op Radio 1. Dit weekend organiseert Vogelbescherming weer de Nationale Tuinvogeltelling. Halverwege de telling laten de tienduizenden tellers zien dat het aantal merels zich lijkt te herstellen ten opzichte van vorig jaar. Het oude niveau van enkele jaren geleden wordt nog niet gehaald. Vogelbescherming roept daarom op de merel een handje te helpen door het inrichten van een vogelvriendelijke tuin.

De zang van de merel is in 2014 bij Vroege Vogels nog verkozen tot het mooiste natuurgeluid. En terecht, geen andere vogel verkondigt de lente zo mooi als de merel. Toch is het gezang in steeds minder tuinen te horen. Stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming: “In 2006 zagen deelnemers van de Tuinvogeltelling gemiddeld meer dan 3 merels in hun tuin. Dat aantal is inmiddels gedaald naar iets minder dan 2,5 per tuin. Ook het aantal tuinen waarin merels leven is gedaald. Vorig jaar was de merel in minder dan 7 op de 10 tuinen te zien, waar voorheen de merel in bijna alle tuinen te zien was. Een duidelijk signaal dat er minder merels zijn.”

Milde winters en de merel-ziekte
De reden daarvoor is waarschijnlijk tweeledig. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk minder behoefte om naar het zuiden te trekken. Daarnaast waart het usutu-virus sinds 2016 rond, in de volksmond ook wel de merel-ziekte genoemd, waardoor het aantal merels is afgenomen. Gelukkig is de merel, nog wel veel geziene gast in de Nederlandse tuinen.

Eerste indruk Tuinvogeltelling
De eerste twee dagen van de Tuinvogeltelling zitten er op. Het beeld dat nu naar voren komt is dat het er op lijkt dat de merel zich aan het herstellen is van het usutu-virus. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal merels iets toegenomen, maar in vergelijking met eerdere jaren zijn er duidelijk nog minder merels bij de Tuinvogeltelling.

Elke tuin een mereltuin!
Voor een sterke populatie die het virus kan weerstaan kan de merel alle hulp gebruiken. En iedereen kan heel eenvoudig helpen. Jip Louwe Kooijmans: ”Merels zijn dol op appels. Dus leg eens wat restjes fruit in de tuin. Met een rommelhoekje en een stukje gras helpt u ze ook bij het zoeken naar eten. Merels broeden in dichte struiken en klimplanten, plant bijvoorbeeld een klimop tegen de schutting aan.”

Meer tips ontvangen hoe u de merel kan helpen? Kijk dan op www.tuinvogeltelling.nl/merel. Ook op zondag 27 januari kan iedereen nog mee doen met de Nationale Tuinvogeltelling. Tel 30 minuten de vogels in uw tuin of op uw balkon en geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl of via de app Tuinvogels. Een telling doorgeven kan tot uiterlijk maandag 28 januari 12.00 uur ’s middags.
Zondagavond 27 januari maakt Vogelbescherming de voorlopige resultaten bekend. Dan zien we ook of de merel verder is weggezakt in de top-10. De definitieve resultaten zijn maandagmiddag 28 januari bekend.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet