NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Hulp gevraagd bij onderzoek naar amfibieparasiet in Nederland

1 april 2015

Tijdens de voorjaarstrek worden dikwijls bruine kikkers aangetroffen met blaasjes. Deze kikkers zijn mogelijk geïnfecteerd met de eencellige parasiet Amphibiocystidium. Daarom doet RAVON dit jaar onderzoek naar deze ziekte en wij kunnen de hulp van waarnemers in het veld goed gebruiken.

Waar moet je op letten
Dit seizoen doet RAVON onderzoek naar de eencellige parasiet Amphibiocystidium. We weten nog weinig van de effecten van deze parasiet op inheemse soorten. De ziekte kan zich uitwendig manifesteren als blaasjes. Deze blaasjes zijn doorgaans wittig tot doorzichtig, meestal kleiner dan 1 centimeter en kunnen op het gehele lichaam voorkomen. De blaasjes zien er verschillend uit bij de verschillende soorten. Zo hebben geïnfecteerde bruine kikkers ronde blaasjes en groene kikkers blaasjes met een “X” of “Y” vorm. De blaasjes bij salamanders zijn eveneens rond.

Meldingen doorgeven
Wij zijn zeer geïnteresseerd in meldingen van geïnfecteerde dieren! Geïnfecteerde bruine kikkers worden dikwijls tijdens de voorjaarsmigratie aangetroffen. Groene kikkers en salamanders kunnen het hele seizoen door zichtbaar geïnfecteerd aangetroffen worden. Vindt u tijdens het veldwerk een geïnfecteerd dier dan zouden wij het enorm op prijs stellen als u dit DIRECT meldt! Dit kan door te mailen naar Annemarieke Spitzen en Tariq Stark of te bellen naar Tariq Stark 0634835963/ RAVON: 0247410600.

Nieuwsgierig geworden naar deze parasiet? Lees het artikel Infecties bij amfibieën in Nederland: Amphibiocystidium

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet