NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave


(adv.)           

Klanttevredenheidsonderzoek of reputatieonderzoek
geeft adviesbureaus zicht op verbetermogelijkheden.

Meer kinderen in het groen

11 februari 2015

Wie wint de Brienenoord Outdoor Challenge? Het bleef 6 februari 2015 lang spannend voor jongeren van ROC Zadkine. Terwijl zij op het Eiland van Brienenoord verwoede pogingen deden om een vis te vangen en vuurtje te stoken, bespraken bestuurders hoe de komende jaren elk kind in Zuid-Holland de natuur kan beleven.

De provincie en 10 gemeenten startten 2 jaar terug het programma ‘Groen doet goed’ met als doel kinderen vaker in het groen te laten komen. Twee meisjes uit de Haagse Schilderswijk vertegenwoordigden een groep kinderen die nooit in het groen kwamen. De partners schrokken ervan dat deze kinderen nooit op het strand waren geweest. Reden genoeg om voortvarend aan de slag te gaan. Han Weber presenteerde tijdens de Conferentie Groen doet goed de eerste successen van de verschillende partners.

Gezond?
De leerlingen van ROC Zadkine startten de challenge met een gesprek met Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) over natuur en gezondheid. Vinden zij zichzelf gezond? Dat blijkt een lastige vraag, want wat is precies gezondheid? Daar zijn de jongeren het niet zo over eens: ben je gezond als je niet ziek bent? Of is gezond zijn meer dan dat? Van Rijn vraagt of de jongeren wel eens buiten de stad komen, in de natuur. “Niet echt”, aldus Mohamed, “Maar als ik ga, ga ik liever naar het strand dan naar het bos. En nog liever naar het buitenland, daar is het lekker warm”.

Buitenspelen
Van Rijn geeft aan: “Vroeger was buitenspelen een stuk makkelijker dan nu, de natuur was dichterbij. Nu moeten wij die vanzelfsprekende randvoorwaarden voor buitenspelen met elkaar organiseren. Het is essentieel om samen te werken, zodat kinderen de ruimte hebben om gezond op te groeien. Daarom hoop ik dat Groen doet goed zo succesvol blijft”.

Resultaten
Gedeputeerde Han Weber presenteerde de resultaten die tot nu toe zijn bereikt vanuit Groen doet goed. Zo wordt in Schiedam een natuurspeeltuin binnen de bebouwde kom aangelegd, van waar kinderen via een beleefpad naar de speelpolder in het buitengebied kunnen komen. Ook andere successen worden benoemd: ramvolle lammetjesdagen rond Rotterdam en een samenwerking met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Agenda voor de toekomst
Wethouders, natuurorganisaties en andere partners stelden vervolgens een agenda voor de toekomst samen. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en ouders de natuur buiten de stad blijven bezoeken. Rondom de thema’s gezondheid, recreatieve voorzieningen, verbinden van stad en platteland en bereikbaarheid is een agenda opgesteld. Het doel is om nog meer kinderen tussen de 4 en 12 het buitengebied te laten bezoeken en beleven. Daarom zoeken de provincie en de gemeenten samenwerking met andere partners en zetten het programma voort.

Programma Groen doet goed
Het programma, geïnitieerd door IVN, is een samenwerkingsverband tussen 10 Zuid-Hollandse gemeenten - Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Rotterdam, Schiedam, Waddinxveen, Zoetermeer en Zwijndrecht - en alle terreinbeherende organisaties in Zuid-Holland.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet