NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuur terug in het Hengstven

17 april 2017

In natuurgebied het Hengstven nabij Drunen realiseerde Natuurmonumenten samen met de Stichting Duinboeren 122 hectare nieuwe natuur als onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant.

Wulp
Dat leidde al tot zichtbare resultaten: sinds jaren hebben er weer wulpen gebroed, kwartels waren goed aanwezig en de verplante pimpernel doet het goed. Op 15 april 2017 opende gedeputeerde Johan van den Hout samen met wethouder Erik van den Dungen van de gemeente Haaren officieel het nieuw ingerichte natuurgebied.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Het Hengstven ligt in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en is een belangrijke verbinding tussen het droge zandlandschap en het natte moerasgebied De Brand. In de jaren 30 veranderde het natuurgebied met heide, vennen en kruidenrijke graslanden in landbouwgrond. Door het droogleggen en bemesten van gronden verdwenen de planten en dieren die typerend zijn voor natte gebieden.

Natuur de ruimte
Dankzij het project gaat dat nu veranderen, de natuur krijgt weer volop de ruimte. Natuurmonumenten bracht één van de drie oorspronkelijke vennen terug en zorgde dat bijzondere planten als grote pimpernel werden teruggeplaatst. Door de waterhuishouding aan te passen werd het gebied natter. Dat is gunstig voor de dieren en planten die van oudsher in het oorspronkelijk natte gebied voorkwamen. De Duinboeren gaan de nieuw ontwikkelde graslanden hooien en begrazen met hun koeien.

Samenwerking
Het project kwam tot stand met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen een natuurorganisatie en particuliere organisaties, waaronder de Duinboeren en Buurtvereniging Oude Bossche Baan. Samenwerkingen die de provincie ook graag op andere plekken ziet ontstaan. De provincie nodigt particulieren, bedrijven, gemeenten en organisaties uit om in heel Brabant nieuwe natuur aan het Natuurnetwerk toe te voegen.

Zelf bekijken
Wie de resultaten van dichtbij wil zien, kan wandelen tussen knooppunt 10 en 9 van het wandelknooppuntennetwerk. Meer informatie op de website van Natuurmonumenten

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet