NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nederland is een nationaal park rijker: Nieuw Land

1 okt 2018

Op 1 oktober 2018 heeft Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tijdens een bijeenkomst bij provincie Flevoland bekendgemaakt dat zij de status van nationaal park heeft toegekend aan Nieuw Land. Nationale parken zijn het visitekaartje van de Nederlandse natuur. Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. Het is een uniek en typisch Nederlands gebied, omdat het is ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee. In grote delen van het gebied kreeg de natuur alle ruimte. Zo ontstond een uniek samenspel van mens en natuur. Geen ander nationaal park ter wereld vertelt zo’n verhaal.

Volop in ontwikkeling
Nieuw Land is voor Nederland een bijzonder en uniek nationaal park met 4 natuurgebieden. Elk gebied heeft een eigen karakter, maar de gebieden horen wel bij elkaar. Ze waren namelijk nooit ontstaan zonder de mens: door het temmen van de Zuiderzee, zijn de polder en het Markermeer ontstaan. Alle gebieden zijn nog volop in ontwikkeling. Samen met Staatsbosbeheer, Flevo-landschap, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, gemeente Almere en gemeente Lelystad werkt provincie Flevoland aan die ontwikkeling. Kernwaarden van Nieuw Land zijn toonaangevend, open, avontuurlijk, levendig en innovatief.

Meer dan natuur ontwikkelen
Nieuw Land heeft zowel ecologisch als toeristisch en recreatief veel in haar mars. Het park biedt kansen voor toerisme, kansen voor werkgelegenheid en kansen voor economische ontwikkeling. Een economische ontwikkeling die bijdraagt aan de ontwikkeling en beheer van de natuur. Minister Schouten: “Nieuw Land gaat over meer dan natuur ontwikkelen. Het is ook een aansprekend verhaal over, van en door Nederlanders. Het zet de regio op de kaart en het hoort bij de andere nationale parken die we graag internationaal uitdragen.”

Economie en natuurontwikkeling
Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Samen met onze partners gaan we de komende jaren investeren om ervoor te zorgen dat economie en natuurontwikkeling elkaar versterken. Het is een nationaal park met prachtige, spectaculaire natuur op Flevolandse schaal. Het is groot, uitgestrekt en je kan er enorm van genieten.” Door de partners is bureau Mecanoo geselecteerd voor het ontwikkelen van de ruimtelijke visie van Nationaal Park Nieuw Land. Meer informatie over Nieuw Land? Ga naar nationaalparknieuwland.nl of bekijk het dossier.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet