NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Noord-Hollandse Provinciale Penning voor natuurvrijwilliger

21 nov 2016

Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft op zaterdag 19 november de bronzen Provinciale Penning uitgereikt aan Hans Vink. Hij is al jaren dé dassenkenner en dassenbeschermer van Noord-Holland. Hij ontving de prijs voor zijn jarenlange werk voor de dassen en zijn extra inspanningen voor dit bijzondere dier. Door zijn inspanningen is de das weer veilig in Noord-Holland. De prijs werd uitgereikt tijdens de 9e editie van de Noord-Hollandse Natuurdag die plaats vond in Amsterdam.

Sinds de jaren zeventig heeft Hans Vink door zijn inzet veel mensen weten te motiveren om op te komen voor de bescherming van de dassen. Voor de lokale dassenpopulatie in het Gooi is dat zeer succesvol geweest. Deze groeide uit van één bedreigde burcht tot meer dan zeventig dassenfamilies. Hij wist mensen (ambtenaren, wegbeheerders en andere vrijwilligers) voor het behoud van deze populatie te winnen, waardoor de populatie enorm is gegroeid en inmiddels in het hele Gooi en de Heuvelrug te vinden is. Hans Vink is door zijn vele veldwerk en literatuurstudies uitgegroeid tot één van de belangrijkste dassenkenners van Nederland. Hij verzamelt al decennia lang tellingen en andere data die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Gedeputeerde Jack van der Hoek: ““We zijn blij om vrijwilligers zoals Hans Vink in Noord-Holland te hebben. Zijn inzet is groot. Ook is hij erg gul in het delen van zijn kennis. Wegbeheerders krijgen van hem gevraagd en ongevraagd advies, met als resultaat dat er maatregelen getroffen worden ter bescherming van de das. Daarom verdient hij deze erepenning.”

Noord-Hollandse Natuurdag
De Noord-Hollandse Natuurdag wordt eens per twee jaar georganiseerd voor de vrijwilligers die betrokken zijn bij de natuur in Noord-Holland. Natuurvrijwilligers zijn erg belangrijk voor het monitoren van de biodiversiteit. Zij verzamelen gegevens van onder andere planten, zoogdieren, amfibieën, vissen, vlinders. Deze natuurgegevens zijn belangrijk voor bescherming, ontwikkeling en behoud van de natuur in Noord-Holland. Tijdens deze dag werd ook
het themanummer wintervogels Tussen Duin en Dijk overhandigd aan gedeputeerde van der Hoek.

Gedeputeerde Jack van der Hoek: “Ik vind het erg leuk dat ik namens de provincie Noord-Holland dit speciale tijdschrift in ontvangst mag nemen. Dit onderzoek was niet mogelijk geweest zonder de toewijding van de duizenden vrijwilligers. Zij gaan maandelijks het veld in om vogels te tellen en zonder hen is het monitoren onmogelijk. Daarom zijn deze natuuronderzoeken van grote waarde en kunnen we de ontwikkelingen van de biodiversiteit volgen.”

De Noord-Hollandse Natuurdag wordt georganiseerd door Landschap Noord-Holland, de POFF (Provinciale Flora en Fauna) en wordt mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij en de provincie Noord-Holland.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet