NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Proef bestrijding duizendknoop met heet water gestart

20 sept 2018

De provincie Gelderland is in samenwerking met Stichting Probos en 4 aannemers een praktijkproef gestart naar de effectiviteit van de bestrijding van de duizendknoop met heet water. De proeven worden uitgevoerd op 35 proefplots in wegbermen in Gelderland. Duizendknoop is een snelgroeiende plant die zich makkelijk verspreidt en andere plantensoorten verdringt. Ook kan ze de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Een effectieve behandelmethode is daarom noodzakelijk.

Onderzoek bestrijding met heet water
Een methode die de laatste jaren in opkomst is, is het bestrijden met heet water. Door heet water in de bodem of stengels te injecteren, worden de duizendknoopstengels en wortels verzwakt. Door het hete water ontstaan er onder meer wondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De duizendknoop verzwakt hierdoor en de omvang van de haarden lijkt af te nemen. Er is echter nog geen gestructureerd en onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze methode gedaan.

Praktijkproef: verschillende behandelmethoden
De proef die we nu zijn gestart, wordt uitgevoerd op 35 proefplots in wegbermen in Gelderland. De aannemers hanteren hierbij verschillende behandelmethoden: van een behandeling met heet water en daarna verwijderen van de plant tot bedrijven die de plant het eerste jaar 7 keer met heet water behandelen. Probos monitort samen met Ecogroen de verschillende behandelmethoden. Ze brengen de effecten van de verschillende methoden op de duizendknoop in kaart en ze vergelijken de kosten van de behandelingen. De proef heeft een looptijd van 5 jaar. Op basis van de uitkomsten kunnen we de beste methode gaan inzetten.

Negatieve gevolgen duizendknoop
Duizendknoop is een plantensoort die van oorsprong afkomstig is uit Aziƫ. Deze plantensoort heeft door de zeer snelle groei een groot negatief effect op de aanwezige natuur. Andere soorten worden simpelweg overwoekerd en verdrongen. Duizendknoop verspreidt zich makkelijk in bermen, tuinen en natuurgebieden. Dit leidt onder meer tot negatieve effecten op verkeersveiligheid en biodiversiteit en hoge kosten voor groenonderhoud.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet