NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Recordaantal tuinvogeltellers ziet opvallend veel pimpelmezen

28 jan 2020

Een recordaantal deelnemers zag afgelopen weekend tijdens de Nationale Tuinvogeltelling opvallend veel pimpelmezen. De mees met het blauwe petje eindigde daardoor op de derde plek, achter de huismus en koolmees. In de zomer werden al forse aantallen pimpelmezen gemeld en dat is nu goed terug te zien in de Tuinvogeltelling. De vink, vorig jaar nog goed voor een derde plek, zakte naar plaats zeven.

Ruim 90 duizend mensen telden in totaal meer dan 1,5 miljoen tuinvogels. Dat zijn bijna 13 duizend tellers meer dan vorig jaar. Pimpelmezen hebben een goed broedseizoen doorgemaakt in Oost-Europa en in combinatie met voedselgebrek daar verblijven veel mezen deze winter in de Nederlandse tuinen. Dat was terug te zien in de Nationale Tuinvogeltelling. Waar voorgaande jaren gemiddeld tussen de 2,5 en 3 pimpelmezen in de tuin werden geteld, zitten er dit jaar per tuin gemiddeld meer dan 3 pimpelmezen. Daarmee blijft de pimpelmees de merel voor, die op de vijfde plek eindigde. Het aantal merels, nog steeds niet helemaal gevrijwaard van het usutuvirus, bleef min of meer stabiel ten opzichte van vorig jaar.

Zacht winterweer
Vorig jaar maakte de vink de top drie compleet, na de huismus en de koolmees. Dit jaar heeft de vink een paar plaatsjes moeten inleveren. Waar vinken vorig jaar nog door de sneeuw richting de tuinen werden gedreven, lijken ze nu het bos te verkiezen boven de meer stedelijke omgeving. Door het milde winterweer is er voor vinken ruim voldoende voedsel in de bossen te vinden. Daardoor laten ze tuinen voorlopig links liggen. Door het zachte winterweer werden ook opvallend veel insecteneters als de tjiftjaf en zwartkop gemeld; soorten die normaal gesprokken bij kouder weer afzakken richting België en Frankrijk.

Top tien
Evenals voorgaande jaren is de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus wordt in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven, zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Nummer twee is de koolmees, die in meer dan acht van de tien tuinen werd geteld. De pimpelmees eindigt op plek drie.

Dit is de top tien van de Nationale Tuinvogeltelling 2020. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar:

Huismus (1)
Koolmees (2)
Pimpelmees (5)
Kauw (6)
Merel (4)
Vink (3)
Turkse tortel (7)
Houtduif (8)
Roodborst (9)
Ekster (10)

Wilt u meer weten over vogels in uw tuin? Of de vogels in uw tuin helpen door zelf iets te doen? Check dan voor welke vogels u in uw postcodegebied iets extra's kan betekenen: doe de postcode-vogelcheck!

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet