NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Schoolplein van de toekomst begint in Goirle

10- april 2018

De subsidieregeling 'Schoolpleinen van de toekomst' is op 10 april geopend. Dit gebeurde tijdens de buitenlesdag van IVN en Jantje Beton. Zo’n 300 Brabantse basisscholen deden mee.

Watergraaf Peter Glas begiet de bloemenzaadjes die hij samen met wethouder Harry van de Ven en de kinderen van basisschool de Regenboog in Goirle inzaaide tijdens de buitenlesdag op 10 april.

“Ook bijen zijn goed voor de natuur. Zij vinden de bloemen die straks hier zullen bloeien misschien wel net zo fijn als wij.” Dat zei watergraaf Peter Glas van waterschap de Dommel toen hij samen met wethouder Harry van de Ven op basisschool de Regenboog in Goirle de aftrap gaf voor de subsidieregeling. Samen met zo’n 60 kinderen van de Regenboog zaaiden ze alvast een bloemenperk in.

Avontuurlijk, gezond en klimaatbestendig
Schoolpleinen van de toekomst zijn gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk. De provincie organiseert samen met de Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten de subsidieregeling om schoolpleinen te ‘vergroenen’. Zij hebben de krachten gebundeld om de komende 5 jaar invulling te geven aan dit programma, ook door kennis en netwerken te verbinden.

Minder pesten
Schoolpleinen van de toekomst hebben veel voordelen: ze zijn aantrekkelijk en leerzaam, zorgen voor biodiversiteit en leveren een bijdrage aan het klimaat- en watervriendelijk maken van de omgeving. Het kunnen plekken zijn waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd graag zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen.

Subsidieregeling
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Brabantse scholen enthousiast worden en hun schoolpleinen en schoolomgeving groener gaan maken. De genoemde partners doen mee aan de subsidieregeling waarmee maximaal 70% (tot een maximum van € 14.000) wordt vergoed. Om het project te laten slagen, moeten de school, de leerlingen, de ouders en liefst ook de buurt, betrokken worden bij de herinrichting van het schoolplein.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet