NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Tuin winterklaar? Duizendknoop weg

18 nov 2020

De natuur schittert in tinten geel, rood en oranje: het is herfst! Tijd om de tuin winterklaar te maken én de laatste kans om dit jaar af te rekenen met een hardnekkige exoot: de Japanse duizendknoop. Ecoloog Theo Portegijs van Natuur en Ruimte geeft tips.

Met zijn heldergroene blad en witte bloemen is de bamboeachtige duizendknoop een aantrekkelijke verschijning. De plant groeit snel en kan in een paar maanden wel drie meter hoog worden. Daarmee verdringt deze woekeraar het andere groen en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit in uw tuin. “Waar de duizendknoop groeit, groeit geen andere inheemse plant meer”, weet Portegijs.

Diep uitgraven
In opdracht van de provincie bestrijdt de expert met zijn team de duizendknoop in enkele Utrechtse natuurgebieden. Herkent u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin en wilt u meehelpen verspreiding te voorkomen? Trek de plant dan uit de grond of graaf hem uit, zo diep als mogelijk is. “Neem vooral uitlopers en wortels mee. Gebruik géén gif zoals glyfosaat, dat is slecht voor de tuin en de natuur.”

Bij het restafval
In het najaar zijn de planten bruin. De stengels zijn hol met rode vlekjes. De wortel heeft een oranje binnenkant. Gooi de plant en wortels weg als restafval en niet in de groene kliko of op de composthoop, om verspreiding te voorkomen. “De stengel- en worteldelen kunnen weer uitlopen en wortelen. Dit geldt ook voor de stengels van de Japanse duizendknoop in boeketten, zogenaamde polygonumstokken”, waarschuwt Theo Portegijs. “Gaat na de winter de plant toch weer groeien, is het belangrijk de duizendknoop steeds te blijven weghalen. Dan heeft het effect.”

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet