NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave


(adv.)           

Klanttevredenheidsonderzoek of reputatieonderzoek
geeft adviesbureaus zicht op verbetermogelijkheden.

Utrecht krijgt een nieuw bos

26 nov 2014

Vandaag start Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens officieel met de aanleg van een nieuw groot bos, parkbos De Haar. De vertegenwoordigers van de stuurgroep Recreatie om de Stad hebben daarom als feestelijke start de eerste eik geplant.

Het gevarieerde parkbos De Haar van ongeveer 70 hectare is een belangrijk onderdeel van een nieuw natuur- en recreatiegebied aan de westkant van stad Utrecht. Het maakt deel uit van een prachtig en divers gebied. Samen met de pleisterplaatsen Geertjeshoeve, Klein Limburg, Wielrevelt en kasteel de Haar is hier straks een geweldig recreatieaanbod.

Ondanks de forse bezuinigingen van de Rijksoverheid is het de stuurgroep gelukt om dit toch mogelijk te maken. Met een beperkt budget is een aantrekkelijk ontwerp opgeleverd, waarbij de kosten voor het beheer van het bos in de toekomst zo laag mogelijk zijn. De stuurgroep bestaat uit provincie Utrecht, gemeente Utrecht, Bestuur Regio Utrecht ( BRU), Recreatie Midden Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Langs de westkant van Utrecht is de grootste nieuwbouwwijk van Nederland in ontwikkeling, Leidsche Rijn. Daarom is het van belang dat er een gevarieerd groengebied komt voor de nieuwe bewoners. Steeds meer wordt onderkend dat het goed voor het welzijn is om naar buiten te kunnen, het groen in. Landgoed Haarzuilens, op steenworp afstand, heeft daarom nu al een belangrijke functie als natuur- en recreatiegebied bij de stad.

Impressie van het parkbos De Haar over 30 jaar Klik op het plaatje om een animatie te bekijken die een impressie geeft van parkbos De Haar over 30 jaar https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=nNLz-1F4vVA

Het wordt een gevarieerd bos. Er komen ligweides, veel verschillende bomen en planten, wandelpaden, struinpaden, een fietspad, vijvers en speelplekken. Het parkbos brengt ons weer een stapje dichterbij het lange termijn doel van de provincie om bewoners een gevarieerd aanbod van recreatievoorzieningen te bieden waarbij recreatie, toeristisch erfgoed, landschap en natuur elkaar versterken.

In het najaar van 2014 voeren de aannemer de grondwerkzaamheden uit, zoals het graven van watergangen en twee grote vijvers, het ophogen van bosgrond en de aanleg van de padenstructuur. Na de zomer van 2015 worden de bomen geplant. In het voorjaar van 2016 zijn de eerste bezoekers welkom.

Hoewel we trots zijn op wat we hebben bereikt blijven de kosten voor het beheren van zo’n enorm recreatiegebied na 2018 een uitdaging. Deze kosten worden vanaf dat moment niet meer betaald door de overheid. De uitdaging is marktpartijen te vinden die in dit waardevolle duurzaam groene gebied willen investeren.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet