NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

9 november 2017

Na de Hoge Veluwe en de Biesbosch is de Utrechtse Heuvelrug het bekendste Nationale Park onder Nederlanders. Dat blijkt uit het onderzoek naar de naamsbekendheid en imago van het Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Park en het Regionaal Bureau Toerisme Heuvelrug en Vallei.

De resultaten geven belangrijke inzichten aan de samenwerkende partijen: Natuurorganisaties, landgoedeigenaren, toeristische ondernemers en overheden (waaronder provincie Utrecht). Zij werken samen aan de ambitie het huidige park uit te breiden tot één Nationaal Park Heuvelrug van Grebbeberg tot Gooimeer waarmee de bijzondere natuur beschermd en ontwikkeld kan worden.
Bekendheid Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het grootste deel van de Nederlanders (75%) is bekend met de term Nationaal Park. Het spontaan opnoemen van Nationale Parken vindt men echter lastiger. De geholpen naamsbekendheid van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is 50%, waarmee het op de derde plaats komt van bekendste Nationale Parken van Nederland. Er is nog wel een weg te gaan. Met de vernieuwde samenwerking tussen partijen en de gezamenlijke inspanningen is de verwachting dat de bekendheid de komende jaren zal toenemen.

Imago en bezoekers
De Heuvelrug wordt het meest door stellen bezocht (41%) en door gezinnen (19%), 9 van de 10 bezoekers is 35 jaar of ouder. Ondanks dat de Heuvelrug door veel respondenten als versnipperd wordt ervaren, waarderen zij het DNA van het gebied. De meest voorkomende associaties bij de Heuvelrug zijn dan ook natuur, bos, mooi, heuvelachtig en rustig. Mensen komen vooral naar de Heuvelrug om er te fietsen, te wandelen en het culturele erfgoed te bewonderen. De activiteiten op de Heuvelrug worden beloond met een hoge score. Wandelen wordt het hoogst beoordeeld; 83% van de respondenten beoordeelt dit met goed of uitstekend. De Heuvelrug wordt gezien als interessante bestemming voor een dagje uit. Bijna 7 op de 10 huidige bezoekers overwegen de Heuvelrug dit jaar of volgend jaar opnieuw te bezoeken. Een opsteker voor alle partijen die bij het Nationaal Park betrokken zijn.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet