NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

'Veelzijdige aanpak Oostvaardersplassen'

16 maart 2015

De toekomst van de Oostvaardersplassen is er één waar dier, natuur en mens samengaan. Staatsbosbeheer gaat aan de slag met nieuwe stappen die bijdragen aan de ontwikkeling van het Oostvaardersplassengebied als uniek natuurgebied.

In samenhang met de conclusies en evaluatie van een beheeradviescommissie worden voor optimaal beheer van de verschillende gebieden binnen het Oostvaardersplassengebied diverse vormen toegepast. Verder staat de waarde van het natuurgebied voor vogels meer centraal en is een versterking van wetenschappelijke kennis noodzakelijk. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

"Veelzijdige aanpak voor veelzijdige natuur"
Dijksma: “De Oostvaardersplassen is een veelzijdig natuurgebied dat ook een veelzijdige aanpak verdient. Of het nu om beheer gaat, het laten groeien van het gebied als kraamkamer voor nieuwe soorten of de unieke kansen die er zijn voor kennis en onderzoek. Er valt meer te beleven in dit stuk Neerlands natuurtrots en daar gaat Staatsbosbeheer dan ook snel mee aan de slag.”

Beheer op maat
Het gebied van de Oostvaarderplassen bestaat uit verschillende typen natuur die in elkaar overlopen: moerasgebieden, grazige vlakten en een bosrijke schil. In het moerasgebied en de grazige vlakten met de kuddes blijft het vroeg-reactief beheer van toepassing. Dit houdt in dat er door deskundigen een inschatting wordt gemaakt of het dier de winter zal overleven. Als de indruk negatief is, dan wordt ingegrepen om zo onnodig lijden te voorkomen. Klik rechts voor het vervolg van de brief van de staatssecretaris.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet