NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vleermuizenparadijs in Nieuwleusen is geopend

6 juli 2018

Het vleermuizenparadijs aan de Hulsterplas in Nieuwleusen is geopend. Het ontwerp van dit vleermuizenverblijf is van de leerlingen Ireen, Stefanie, Loes en Marit van CBS De Zaaier in Nieuwleusen. Het is het winnende ontwerp van de provinciale prijsvraag ‘Groen, Groener, Groenst 2017’. Kunstenaar Eric Schutte heeft het ontwerp uitgewerkt tot een uniek vleermuizenparadijs.

Met dit verblijf en het planten van bomen is een goede leefomgeving gecreëerd voor vleermuizen in de omgeving van de Hulsterplas. De bomen trekken bijvoorbeeld weer insecten aan die door de vleermuizen worden gegeten. Vleermuissoorten die hier veel voorkomen zijn: de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis, de watervleermuis, rosse vleermuis, grootoorvleermuis en de laatvlieger.

Groen groener groenst
Het vleermuizenparadijs is het winnende ontwerp van de provinciale prijsvraag ‘Groen, Groener, Groenst 2016/2017’. Kinderen van basisscholen mochten daarbij met elkaar een dierenverblijf maken voor hun schoolplein of de directe omgeving. Vijf scholen gingen daarmee aan de slag. De school, de ontwerpers, kunstenaar en vleermuizenkenner Theo Douma gaven het vleermuizenhotel een concrete vorm en plek. Het schoolplein was niet geschikt, daarom werd naar een andere plek gezocht. Dit werd de Hulsterplas bij Nieuwleusen. Het vleermuizenhotel is eigendom van de gemeente Dalfsen. Die neemt in overleg met de school het beheer en onderhoud voor haar rekening.

Ook dit jaar start er weer een nieuwe Groen, Groener Groenst! prijsvraag voor inwoners om de directe woonomgeving te vergroenen. Waar groene ideeën voor gevraagd worden en wat er te winnen valt, wordt in het najaar bekend.

Natuur voor elkaar
Groen is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarom wil de provincie Overijssel meer groen stimuleren in het dagelijkse leven van alle inwoners in Overijssel. In het bijzonder wil de provincie kinderen meer in aanraking brengen met het groen. Waar kan dit beter dan op het eigen schoolplein! Groen speelt immers een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet