NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Waterbergende groenstrook voor droge voeten op de Zuidas

7 nov 2016

Een primeur voor Amsterdam: een waterbergende groenstrook, die nu 56.000 liter en straks zelfs 130.000 liter water kan opvangen, en er zo voor zorgt dat bewoners geen wateroverlast hebben bij hoosbuien. Vandaag opent wethouder Udo Kock de groenstrook in een woonwijk op de Zuidas. Het is de eerste in zijn soort in Nederland.

Wethouder Udo Kock (Water): “We zien dat het steeds vaker hard regent, en dat leidt tot wateroverlast zoals ondergelopen kelders. Deze groenstrook ziet er simpel uit, maar zorgt ervoor dat de kelders in deze buurt niet meer onderlopen. Een prachtig initiatief, helemaal omdat het relatief weinig kost. ”

Omdat de groenstrook 35 centimeter lager ligt dan de omgeving, kan hij regenwater opvangen van de wegen en de daken in de buurt. De groenstrook kan bij een hoosbui zelfs even in een beek veranderen.

Het water blijft maximaal 24 uur in de berging en daarna stroomt het langzaam weg naar het oppervlaktewater en infiltreert het in de bodem. Als bij een zware bui de strook dreigt te overstromen, stroomt het via een overstort het riool in. Dit voorkomt dat het water de huizen in stroomt.

Het unieke aan de strook is dat het opvangen van water wordt gecombineerd met een hoogwaardige inrichting van het groen. De groenstrook is beplant met planten die tegen veel water kunnen en het hele jaar groen zijn. De planten kunnen zelfs een tijdje onder water staan.

De gemeente en Waternet willen deze groenstrook op meerdere plekken in de stad aanleggen.

De waterbergende groenstrook wordt vanmiddag om vier uur officieel geopend. Hij ligt op de Zuidelijke Wandelweg, op de kruising met de Gaasterlandstraat. De opening is openbaar.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet