NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Blijdorp en Milieudefensie openen tentoonstelling over ontbossing

27 augustus 2008

Milieudefensie en Diergaarde Blijdorp openen vandaag in de Rotterdamse dierentuin de tentoonstelling ‘Van wie is het woud?', over het verdwijnen van oerwouden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De reizende tentoonstelling, ontwikkeld door Milieudefensie en Blijdorp, beleeft haar première in Rotterdam en is daarna te zien in de Apenheul en dierenpark Emmen.

Milieuorganisaties en dierentuinen zijn bezorgd over het verdwijnen van de oerwouden op de wereld. Veel diersoorten dreigen hierdoor uit te sterven. Omdat veel dierentuindieren van oorsprong in deze oerwouden leven, hebben Blijdorp en Milieudefensie samen een tentoonstelling ontwikkeld speciaal gericht op dierentuinbezoekers. Zij kunnen in de Rivièrahal ervaren welke problemen ontbossing veroorzaakt welke bekende dieren de dupe zijn, hoe zij daar zelf - meestal onbewust - aan bijdragen, en vooral ook: wat ze er aan kunnen doen.

Het overgrote deel van alle plant- en diersoorten op de wereld leeft in tropische bossen. Die worden echter in hoog tempo gekapt. Dieren verliezen zo hun leefgebied en de lokale bevolking haar inkomstenbron. Ontbossing draagt bovendien flink bij aan het klimaatprobleem. 'Van wie is het woud?' bestaat uit drie delen, die elk een ander continent vertegenwoordigen.

De ontbossing in Zuid-Amerika, die vaak plaatsvindt om ruimte te maken voor sojaplantages waarvan de oogst in Europa en Amerika gebruikt wordt als voer voor vleesvee, is te zien in het paviljoen met de titel 'Van oerwoud tot kippenbout'. In 'Van oerwoud tot snelweg' kunnen bezoekers zien hoe bossen in Azië worden gekapt om gewassen te verbouwen waarmee biobrandstoffen worden gemaakt voor in auto's, en 'Van oerwoud tot raamkozijn' maakt zichtbaar op welke wijze hout dat illegaal gekapt wordt in Afrika, terecht komt op de Europese markt.

De tentoonstelling bestaat uit grote panelen met tekst en foto's, infozuilen met filmpjes en speelelementen en is bedoeld voor volwassenen en kinderen. Bezoekers kunnen ook zelf een filmpje opnemen en krijgen de mogelijkheid om iets te doen aan ontbossing, door bijvoorbeeld mee te doen aan een handtekeningenactie. Op de website van de tentoonstelling, www.vanwieishetwoud.nl , kunnen mensen onder meer de filmpjes bekijken en doorsturen die ze zelf in de dierentuin hebben opgenomen. Daarnaast is er meer informatie te vinden over de ontbossingsproblemen op de verschillende continenten, en over 'bosvriendelijk' leven.

'Van wie is het woud' is in Blijdorp te zien tot en met maart 2009. Daarna verhuist de tentoonstelling naar De Apenheul in Apeldoorn, in 2010 gaat ‘Van wie is het woud?' naar Dierenpark Emmen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet