NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Palingtocht in Roermond

30 sept 2008

Op 5 oktober 2008 vindt in Roermond en omstreken de Palingtocht plaats. De Palingtocht voert langs stuwen en waterkrachtcentrales, die rondtrekkende vissen zoals de paling belemmeren naar hun opgroeigebieden en paaiplaatsen te zwemmen. Langs deze fietsroute staan visexperts van allerlei organisaties, die uitleg geven bij net aangelegde oplossingen voor dit probleem. Ook geven zij informatie over de bedreigde paling, andere trekvissen, en (duurzame) visserij. Voor kinderen is er een programma met o.a. waterproefjes. Iedereen is van harte welkom om vanaf 10:00 uur mee te fietsen.

De fietsroute is speciaal voor deze dag uitgezet, en komt o.a. langs Roermond, Linne en Sint OdiliŽnberg. De route is circa 30 km lang, maar er zijn mogelijkheden om een langere of verkorte route te fietsen. De Palingtocht start bij de nieuwe vispassage (met kijkvenster onder water) bij de ECI waterkrachtcentrale te Roermond (Molenweg 56). Starten kan tussen 10:00 en 13:00 uur. De activiteiten langs de route eindigen om 17:00 uur.
Essent stelt, speciaal voor de Palingtocht, de waterkrachtcentrale te Linne open voor deelnemers. In verband met de Limburgse Molendag worden ook in de ECI waterkrachtcentrale rondleidingen gegeven.

Over de paling
De paling is een bijzondere vissoort, die als klein glasaaltje helemaal vanuit de Sargassozee naar de Europese rivieren en sloten zwemt, waar hij opgroeit tot een dikke paling. De volwassen paling zwemt duizenden kilometers terug naar de Sargassozee om zich voort te planten. Tijdens deze lange tocht komt de paling veel gevaren tegen, zoals vervuild water, visnetten en barriäres, zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales. Al deze gevaren hebben gezorgd voor een sterke teruggang van de palingstand.
Betrokken organisaties: Sportvisserij Nederland, FishFlow Innovations, Hengelsportfederatie Limburg, Combinatie van Beroepsvissers, WNF Noord- en Midden-Limburg, Visstand Beheer Commissie Roer, Essent, visser Slabbers. Georganiseerd door Stichting Reinwater, Rijkswaterstaat Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet