NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zoetermeer wint Stadsvogelprijs: 50 soorten vogels in een Vinex-wijk

4 dec 2008

De gemeente Zoetermeer heeft dit jaar de Stadsvogelprijs gewonnen. De prijs is door Vogelbescherming Nederland in het leven geroepen om projecten voor stadsvogels te stimuleren. Dit jaar werd de prijs voor de tweede keer uitgereikt. Zoetermeer wint de prijs met het project Oosterheem 50, waarbij in een nieuwbouwwijk ook ruimte wordt gecreČerd voor maar liefst vijftig soorten broedvogels. Vogelbescherming reikt de prijs uit om gemeenten te motiveren om zich in te zetten voor stadsvogels.

De gemeente Zoetermeer was samen met Heerhugowaard en Terneuzen genomineerd voor de Stadsvogelprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, te besteden aan een nieuw stadsvogelproject. Zoetermeer kan daarbij rekenen op inhoudelijk advies van Vogelbescherming.

De jury is van mening dat het project van de gemeente Zoetermeer boven de andere projecten uitsteekt, omdat de gemeente er alles aan doet om de spiksplinternieuwe Vinex-wijk Oosterheem om te toveren tot de vogelvriendelijkste nieuwbouwwijk van Nederland. Zoetermeer verleidt vijftig soorten vogels om in deze wijk te komen broeden.

De gemeente Zoetermeer gaat grondig te werk. Er is eerst gekeken welke vogels er zouden kunnen leven. Vervolgens worden er tal van maatregelen per soort genomen. Zo komt er een permanente oeverzwaluwwand, een vogelvriendelijke inrichting van binnenterreinen en krijgen huizen vogelvides. Er is ook aan de bewoners gedacht. Er zijn vogelexcursies, vogelkijkhoeken en er is een lokale vogelherkenningskaart.

Vogelbescherming Nederland reikt de prijs uit om gemeenten te motiveren om goede projecten voor stadsvogels op te zetten en om mensen bewust te maken van de vogels in hun stad. Nederland is aan het verstedelijken en daardoor moeten steeds meer vogels hun voedsel en schuilplaatsen in de steden vinden. Dat is voor veel vogels een hele opgave. Alle inzendingen zullen worden gebundeld in een brochure die zal dienen als voorbeeld en inspiratie voor andere gemeentes, deze brochure verschijnt bij de start van de stadsvogelprijs 2009.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet