NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Webcams vogelbescherming gaan weer aan

24 februari 2009

Ze zijn er weer: de webcams van Vogelbescherming! Zondagochtend 1 maart om 09.00 uur worden de cameras in het radioprogramma Vroege Vogels aangezet. Vanaf dat moment kan iedereen weer meegenieten met het leven in een vogelnest. Dit jaar staan er maar liefst acht cameras opgesteld: bij de steenuil, torenvalk, slechtvalk, ijsvogel, lepelaar, grote stern, ooievaar en koolmees. De cameras staan 24 uur per dag aan en blijven draaien tot het laatste jong is uitgevlogen. De webcams zijn te bekijken op www.beleefdelente.nl

Voor de derde maal op rij volgt Vogelbescherming een aantal vogels vanaf het moment dat ze aankomen op hun broedplaats na een reis van soms wel duizenden kilometers. Wie naar de site www.beleefdelente.nl gaat kan vanaf 1 maart zien hoe de vogels een nest bouwen, met elkaar flirten, eieren leggen en uitbroeden en vervolgens hun jongen grootbrengen. Kortom, acht compleet verschillende reallifesoaps, die dag en nacht live te volgen zijn.

Nieuw dit jaar is het koolmezennest, gefilmd in de tuin van Vogelbescherming in Zeist. De slechtvalk is, na een jaar van afwezigheid, weer terug van weggeweest. Ook de ooievaar doet dit jaar weer mee: dit keer volgen we een paartje dat broedt op de Britse school in Den Haag.

Vorig jaar plaatste Vogelbescherming voor het eerst buitencameras in de lepelaarkolonie en de grote sternkolonie op Texel. Met succes: zo wandelde er tijdens het EK voetbal een oranje lepelaar voor de camera langs. Ook werden er vorig jaar cameras opgehangen in en rond het nest van de ijsvogel op een landgoed bij Leusden. De ijsvogels zorgden direct voor de mooiste beelden van het seizoen, door live voor de camera te paren. Al deze cameras gaan op 1 maart weer aan. Ook de torenvalk en publiekslieveling steenuil zijn dan weer te bewonderen.

De Beleef de Lente campagne was vorig jaar een groot succes. Meer dan 2 miljoen keer werd de website bezocht door in totaal bijna 400.000 verschillende personen. Vogelbescherming Nederland zorgt er uiteraard voor dat de nesten niet verstoord worden. De cameras zijn lang voor de vogels op hun nest aankwamen ge´nstalleerd. De locaties worden afgeschermd voor het publiek, zodat de vogels in alle rust kunnen broeden.

De cameras worden komende zondagochtend om negen uur aangezet in het programma Vroege Vogels op Radio 1 door Vogelbeschermingmedewerker Ruud van Beusekom. Het tv-programma Vroege Vogels zal wekelijks tot eind april op de dinsdagavond aandacht besteden aan de hoogte- en dieptepunten in de vogelnesten.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet