NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Bewoners en bedrijven kunnen meer doen voor het landschap Afbeelding

6 maart 2009

Betrokkenheid bij het landschap berust vooral op nabijheid. Hoe dichterbij het landschap is, hoe meer bewoners en bedrijven bereid zijn om er aan bij te dragen. Zo bleek uit twee enquÍtes die LEI Wageningen UR samen met TNS NIPO hield onder respectievelijk 1.360 bewoners en 235 bedrijven in de vier "Voorbeeldgebieden Investeren in Landschap" die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn aangewezen. Voor deze gebieden wordt private financiering gezocht en de uitkomsten van dit onderzoek worden daarvoor gebruikt.

Minister Gerda Verburg selecteerde Amstelland, Binnenveld, Het Groene Woud en Ooijpolder-Groesbeek als voorbeeldgebied waar lokale initiatiefnemers ideeŽn hebben om het landschap mooier te maken. Om de private financiering te stimuleren zal per gebied een communicatiestrategie worden ontwikkeld.

Verburg: handen uit de mouwen
"Het doet mij goed dat bewoners en bedrijven in hun eigen gebieden willen investeren", aldus minister Verburg, "Maar het kan nog beter. Juist de stedeling, die ook een steentje kan bijdragen aan ons mooie Nederlandse landschap zie ik graag de handen uit de mouwen steken. Daarom start dit voorjaar een landschapscampagne die burgers en bedrijven helpt bij het vinden van de concrete voorbeelden bij hen in de buurt. Het advies van het LEI biedt vele goede aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan. Dat is de uitdaging voor de voorbeeldgebieden. Ik investeer twee miljoen euro in deze voorbeeldgebieden zodat ze ook echt met vernieuwende en werkbare ideeŽn kunnen komen die ik wellicht in mijn beleid landelijk kan uitrollen."

Ondernemers nog niet overtuigd
Uit het onderzoek volgt dat bewoners zich in de meeste gebieden gehecht voelen aan het landschap en dat ze het aantrekkelijk vinden. Ondernemers en directeuren vinden het landschap minder aantrekkelijk en hebben geen scherp beeld van de toegevoegde waarde voor hun bedrijf. De voorbeeldgebieden zijn goed bekend onder bewoners en bedrijven in of dichtbij het gebied, maar minder onder stedelingen. Zo blijkt Amstelland in Amsterdam maar beperkt bekend. Het Groene Woud tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg is voor bewoners nog te groot en te nieuw om zich aan te hechten. Historische namen zoals Kampina of de Dommel zeggen hen meer. Bewoners in en rond het Binnenveld tussen Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal voelen zich wel gehecht aan het landschap, maar vinden het minder aantrekkelijk. Ooijpolder-Groesbeek krijgt de meeste waardering voor het landschap en het gevoerde landschapsbeleid.

Het landschap financieren
De meeste bewoners vinden het landschap een belangrijk woonmotief. Twee vijfde is geÔnteresseerd in activiteiten voor het beheer van het landschap en bijna de helft is lid van een organisatie of doneert voor natuur en landschap. In Amstelland zijn bewoners vaker fysiek actief en lid of donateur. De helft van de bewoners en bedrijven in en rond het Binnenveld ziet een uitzichtgarantie zitten als deze ook de landbouw ten goede komt. Vier op de tien bedrijven staan positief tegenover het aankopen van producten en diensten bij boeren en ruim ťťn op de tien wil een financiŽle bijdrage aan het landschap leveren. In Het Groene Woud en in Ooijpolder-Groesbeek zijn bedrijven vaker bereid tot een bijdrage. Verder vinden veel bewoners en bedrijven dat hun gemeente de belastingopbrengsten (OZB) meer voor het landschap in mag zetten.

Het rapport doet de aanbeveling om meer aandacht aan stedelingen en bedrijven te besteden en een daarbij passende communicatiestrategie te ontwikkelen. Gemeenten zouden het lokale landschapsbeleid meer zichtbaar moeten maken. Verder is het belangrijk om financiŽle constructies op te zetten voor lokale doelen.

Rapport Investeren in landschap; Bewoners en bedrijven in Amstelland, Binnenveld, Het Groene Woud en Ooijpolder-Groesbeek


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet