NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Bomenprijs voor Veendam en Reimerswaal

6 maart 2009

De gemeentes Veendam en Reimerswaal hebben dit jaar de CO2 Bomenprijs gewonnen. Beide plaatsen leggen 6 kilogram kooldioxide vast per inwoner gedurende het leven van de geplante boom.

Minister Cramer (VROM) deelde de prijzen uit en memoreerde dat de prijs nu al 53 jaar wordt uitgereikt. In die tijd is er 2 Megaton CO2 vastgelegd. Maar, zo sprak de bewindsvrouw: 'Na 50 tot 100 jaar is het bos volgroeid en wordt er geen koolstof meer vastgelegd. Dus de allereerste boom die geplant werd op de allereerste Boomfeestdag, zuigt geen CO2 meer op. Daarom is het goed vandaag opnieuw bomen te planten. Bomen en bos zijn niet alleen nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Ze zijn ook belangrijk voor dieren. Zo'n 80 procent van alle diersoorten heeft bos nodig om te overleven. Alle reden dus om zuinig te zijn op bomen en bos, om bomen te planten.'

Overige prijswinnaars zijn Uden en Bolsward. Deze plaatsen delen een tweede plaats. Zij leggen 5 kg CO2 per inwoner vast tijdens het leven van de geplante bomen. Belangrijk hierbij te melden is dat gemeente Uden van de†top-10†deelnemers de meeste bomen cq. boomvormers heeft geplant (1997 stuks) en dat Uden bijna het meeste CO2 vastlegt: 198.035 kg.

Een eervolle vermelding krijgt Rotterdam: het is de grootste gemeente die in deze top-10 staat en ze legt verreweg de meeste kg CO2 vast: 530.360 kg. Omdat ze zoveel inwoners heeft, legt Rotterdam uiteindelijk 1 kg CO2 per inwoner vast en is daardoor op een zevende plaats geŽindigd.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet