NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Zeer bedreigde steppekieviten in Syrië geschoten

31 maart 2009

De steppekievit, één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld, wordt in Syrië bejaagd. Nederlanders op reis in Noord-Syrië maakten fotos van deze jacht. De steppekievit is één van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Sinds de jaren 90 is het aantal met 90 procent afgenomen. Er leven nog maar 11.200 van deze steltlopers in de hele wereld.

Dat Noord-Syrië zo belangrijk is als pleisterplaats, is pas recent ontdekt. Dit gebied is een van de weinige plekken ter wereld waar nog grote groepen steppekieviten leven. Extra schokkend is het dat nu blijkt dat deze vogel hier wordt bejaagd.

De vondst van dit gebied werd gedaan door vogelliefhebber Remco Hofland. Tijdens een expeditie in 2004 waren hier enkele steppekieviten gezien, wat Hofland deed besluiten om in februari 2007 het gebied te onderzoeken. Hij ontdekte daarbij in totaal 1600 steppekieviten, een geweldig succes. De schok was dan ook groot toen Hofland begin deze maand zag dat de vogels hier tijdens plezierjacht worden gedood.

Remco Hofland: De jagers die we spraken hadden een dag eerder zon 2 a 3-duizend steppekieviten gezien. Bij hun kamp zag ik diverse dode steppekieviten liggen, deze heb ik gefotografeerd.

De steppekievit is een steltloper en lijkt een beetje op onze kievit. In Nederland wordt deze vogel af en toe gezien. De steppekievit broedt in Kazachstan en trekt in de herfst door Turkije en Syrië naar Soedan. BirdLife International, de koepelorganisatie waar ook Vogelbescherming onder valt, doet veel om de steppekievit te beschermen. Zo loopt er op dit moment een onderzoek naar de oorzaken van de achteruitgang van de steppekievit.

De jacht in het Midden-Oosten wordt over het algemeen gezien als één van de grootste bedreigingen voor trekvogels, zoals de steppekievit. Jaarlijks worden er miljoenen vogels in het Midden-Oosten en rond het Middellandse Zee gebied uit de lucht geschoten en gevangen. Dat is één van de redenen waarom de trekvogels in aantal hard achteruit gaan. Vogelbescherming Nederland is daarom, samen met de partners van BirdLife International, gestart met de campagne Born to Travel. In deze campagne roept Vogelbescherming op tot een betere bescherming van trekvogels en hun routes.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet