NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Klimaatverandering wordt onbeheersbare ramp

21 april 2009

Oxfam Novib verwacht dat het aantal slachtoffers van de klimaatcrisis binnen zes jaar met 54 procent zal toenemen tot 375 miljoen mensen. De internationale noodhulp kan dat niet aan, stelt de organisatie vandaag (21 april 2009) in het rapport The Right to Survive. Stichting Natuur en Milieu deelt de zorgen van Oxfam. Het rapport benadrukt nogmaals de urgentie van het klimaatprobleem.

De stijging van het aantal slachtoffers is het gevolg van diepgewortelde armoede en massale migratie naar dichtbevolkte krottenwijken, die kwetsbaar zijn voor weergerelateerde rampen. Verder faalt de politiek om deze risico’s aan te pakken en is het huidige systeem van noodhulpverlening niet toegespitst op dit soort rampen. Oxfam stelt dat de wereldgemeenschap opnieuw moet uitvinden hoe ze op rampen reageert, zich op rampen voorbereidt en rampen voorkomt.

Natuur en Milieu steunt de oproep van Oxfam, maar richt zich zelf vooral op het aanpakken van de oorzaken van de klimaatcrisis. Een escalatie is alleen te keren door nu prioriteit te geven aan gerichte maatregelen en beleid. Dat gebeurt echter nauwelijks. Ook in Nederland lijkt de urgentie van het klimaatprobleem nog niet doorgedrongen tot de beleidsmakers.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet