NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nieuw vredespark tussen Sierra Leone en Liberia beschermd met dank aan Vogelbescherming

15 mei 2009

Sierra Leone en Liberia gaan samenwerken aan de bescherming van een nieuw grensoverschrijdend vredespark. De presidenten van beide landen hebben elkaar vandaag ontmoet om de nieuwe samenwerking te vieren. Het beschermde park is één van de laatste onaangetaste stukken tropisch regenwoud in West-Afrika.

Het nieuwe Peacepark bestaat uit het Gola Forest in Sierra Leone (75.000 hectare) en het Lofa en Foya Forest in Liberia (in totaal 180.000 hectare). Dit grensoverschrijdende project is een belangrijke stap voor vrede en natuurbehoud in beide landen. Sierra Leone en Liberia waren meer dan 15 jaar het toneel van bloederige burgeroorlogen.

In het grensoverschrijdende park leven zo’n 240 à 250 bosvogels. Nederlandse zangvogels als de bonte vliegenvanger zijn in de winter afhankelijk van deze gebieden. Ook bosolifanten, nijlpaarden en primaten zoals de chimpansee leven hier. Het tropisch regenwoud in West-Afrika, dat loopt van Guinee tot Togo, is één van de rijkste bossen op aarde. Menselijke activiteiten hebben er voor gezorgd dat meer dan 70% van het bos verloren is gegaan. De gebieden die resteren zijn zeer gefragmenteerd, waardoor flora en fauna ernstig onder druk zijn komen te staan.

De bescherming van het nieuwe vredespark is mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie, USAID, Critical Ecosystem Partnership Fund en de US Forest Service. Ook Vogelbescherming Nederland betaalt mee aan het project. BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming deel van uit maakt, zal het project ter plaatse begeleiden.

Marc Argeloo, hoofd Bescherming van Vogelbescherming, was vanochtend bij de opening aanwezig: “We zijn er trots op om hier aan mee te kunnen werken. Dit gebied is van groot belang. Zowel voor het behoud van de biodiversiteit in Afrika, als voor de Nederlandse trekvogels. Een deel van de vogels die wij als typisch Hollands beschouwen trekken in de herfst naar dit gebied om te overwinteren. Daarom zijn we ontzettend blij dat dit peacepark nu goed beschermd wordt.”

Ellen Johnsen-Sirleaf, president Liberia: "De opening van dit grensoverschrijdende project tussen Sierra Leone en Liberia is het symbool van onze sterke betrokkenheid bij vrede, stabiliteit en behoud biodiversiteit in deze regio.”

Ernest Bai-Koroma, president Sierra Leone: "De lange termijn opbrengst van het beschermde Gola Forest overtreft de korte termijn opbrengst uit de vernietiging van het bos door mijnbouw."

Hans Allden, hoofd van de EU delegatie: "Alle West-Afrikanen kunnen trots zijn op deze twee presidenten die hier zijn voor een zeer goede zaak."

Dr. Hazell Shokellu Thompson, directeur in Afrika namens BirdLife International: “Dit grensoverschrijdende vredespark laat zien dat beide landen de recente burgeroorlogen achter zich hebben gelaten. Beide presidenten hebben laten zien dat ze vol overgave maatregelen nemen om de gevaren van klimaatveranderingen aan te pakken en hun natuurlijke schatten te beschermen.”

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet