NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vogelbescherming blij met Waddenzee op Werelderfgoedlijst

26 juni 2009

Vogelbescherming Nederland is blij met de plaatsing van de Waddenzee op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Waddenzee staat door deze benoeming op gelijke hoogte met andere bijzondere natuurgebieden op aarde, zoals Yellowstone Park in de Verenigde Staten en de Galapagos eilanden bij Ecuador. Die beslissing is terecht, vindt Vogelbescherming.

Met de plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO krijgt de Waddenzee de status die het verdiend. Door de aanwijzing laat de UNESCO zien hoe bijzonder en uniek de natuur in dit gebied is en hoe belangrijk de Waddenzee is voor onze planeet. Vogelbescherming is daarom zeer verheugd over de aanwijzing.

De Waddenzee is Nederlands grootste en meest ongerepte natuurgebied. Samen met het Duitse en Deense deel is het zelfs één van s werelds belangrijkste getijdengebieden. De betekenis van de Waddenzee voor trekvogels is daarom enorm.

Miljoenen vogels zijn aangewezen op de combinatie van rust, voedselrijke wadplaten en dynamische kwelders die ze in de Waddenzee vinden. Om te broeden, om te overwinteren of als cruciaal bijtankstation in de trektochten tussen de noordelijke broedgebieden en de Afrikaanse overwinteringsgebieden. Dat belang van de Waddenzee werd door vrijwel iedereen erkend, maar nu ook door de benoeming van UNESCO onderstreept.

Toch wordt de Waddenzee nog steeds op allerlei manieren bedreigd. Om een vuist te maken tegen deze bedreigingen werkt Vogelbescherming intensief samen met de Duitse en de Deense BirdLife Partners, de NABU en de DOF. Dit jaar komen deze partners met een gezamenlijke beschermingsvisie op de Waddenzee.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet